- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι θάλασσες της Ασίας, ο σκουπιδοντενεκές των πλαστικών
Αν δεν ληφθούν μέτρα ως το 2025, 250 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων θα έχουν συγκεντρωθεί στις θάλασσες παγκοσμίως
Στο Βιετνάμ οι πλαστικές σακούλες καλύπτουν τους παράκτιους βάλτους, στην Ταϊλάνδη μία φάλαινα πέθανε επειδή κατάπιε 80 σακούλες, κάποια από τα νησιά της Ινδονησίας δεν έχουν τίποτε παραδεισένιο: στην Ασία οι επιπτώσεις της μόλυνσης από τις πλαστικές σακούλες είναι δραματικές.
Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ: μόνο αυτές οι πέντε χώρες της Ασίας πετούν κάθε χρόνο περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια τόνους πλαστικού στη θάλασσα, δηλαδή τα μισά απορρίμματα σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ocean Conservancy.
Αν δεν ληφθούν μέτρα ως το 2025, 250 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων θα έχουν συγκεντρωθεί στις θάλασσες παγκοσμίως, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης μόλυνσης από πλαστικό, το βλέπουμε παντού: στα ποτάμια μας, τους ωκεανούς μας, παντού», τονίζει ο Άχμαντ Άσοφ Μπίρι της Greenpeace στην Ινδονησία, την ώρα που η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ είναι μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ασία, με μια οικονομία που βασίζεται κυρίως στην παραγωγή πλαστικού, το οποίο στη συνέχεια απορρίπτεται στη φύση καθώς δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα αποκομιδής και ανακύκλωσης.
Και οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα, κυρίως όσοι εξαρτώνται από την αλιεία: η Νγκούγεν Τι Πουόνγκ από το Βιετνάμ είδε την περιοχή όπου ψάρευε να μετατρέπεται με την πάροδο των ετών σε ανοικτή χωματερή.
«Είναι εντελώς μολυσμένη, δεν είναι ασφαλές για τα παιδιά», εξηγεί η ίδια αφού επιστρέψει από το πρωινό ψάρεμα μαζί με τα δύο μικρά της παιδιά.
Πρόσφατη έρευνα της ΜΚΟ World Animal Protection υπογράμμισε τους κινδύνους που ενέχουν τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα των ψαράδων στη θάλασσα, τα οποία αποτελούν μέρος της μόλυνσης από το πλαστικό.
Πριν λίγες ημέρες μία φάλαινα –πιλότος πέθανε στην Ταϊλάνδη. Οι κτηνίατροι βρήκαν στο στομάχι της περισσότερες από 80 πλαστικές σακούλες, μία ακόμη απόδειξη της τραγωδίας της μόλυνσης από το πλαστικό, που δεν είναι «παρά η κορυφή του παγόβουνου», τονίζει ο Τζον Τάνζερ της ΜΚΟ WWF.
«Η μόλυνση των ωκεανών είναι τόσο μεγάλη που πλέον πλήττει όλα τα επίπεδα του οικοσυστήματος, από τα πιο μικρά ζώα ως τις φάλαινες», προσθέτει.
Η μόλυνση πλήττει και το γλυκό νερό με τα μικροσωματίδια αυτών των πλαστικών που διαλύονται με τα χρόνια και καταλήγουν στο νερό που καταναλώνουν εκατομμύρια Ασιάτες καθημερινά.
Η ΜΚΟ International Union for Conservation of Nature διεξάγει παγκόσμια έρευνα για τις επιπτώσεις που έχουν αυτά τα μικροσωματίδια, οι οποίες ακόμη δεν είναι γνωστές.
Είτε πρόκειται για την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη ή το Βιετνάμ η συλλογή των απορριμμάτων γίνεται μερικώς: λιγότερα από τα μισά συλλέγονται σωστά.
Σε μια κοινωνία κατανάλωσης «οτιδήποτε πλαστικού», η εκπαίδευση των Ασιατών είναι μια από τις αλλαγές κλειδί που πρέπει να γίνουν μαζί με τη βελτίωση της αποκομιδής των απορριμμάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, απαγόρευσε πέρυσι την εισαγωγή πλαστικών απορριμμάτων, αρνούμενη να γίνει ο σκουπιδοντενεκές του κόσμου. Όμως η μεγάλη πλειονότητα των απορριμμάτων στη χώρα προέρχονται από τον ίδιο της τον πληθυσμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά τη μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσής του, ο αγαπημένος καρχαρίας της Μπουσάν επιστρέφει διαρκώς
Οι νεές προβλέψεις του ΟΗΕ
Η ιστορία μιας θάλασσας από πλαστικό, μιας κόκκινης ντομάτας και ενός απρόσμενου αγροτικού θαύματος.
Ο The Krank εξηγεί πώς γεννήθηκε η εικαστική παρέμβαση που προειδοποιεί για την απειλή των εξορύξεων
Η Σοφία Αξωνίδη του WWF Ελλάς εξηγεί γιατί η βιώσιμη διατροφή ξεκινά από το καθημερινό μας τραπέζι
Η αποκατάσταση μίας περιοχής μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά δεν σταματά, όταν σβήσουν οι φλόγες
Tα μέτρα παρέμβασης του ΥΠΑΑΤ
«Η Ανθεκτικότητα Ξεκινά από το Σπίτι». Όλοι αξίζουν ένα σπίτι που είναι ασφαλές, οικονομικά προσιτό και ικανό να αντέξει τους κινδύνους γύρω του
Επιστήμονες προειδοποιούν για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην επιβίωση και την αναπαραγωγή των ειδών
Διευρύνεται το Εθνικό Πάρκο σε 37.544 εκτάρια με αυστηρότερες ζώνες προστασίας
Ένα ξεχωριστό λαβράκι, μας μιλάει για την ιστορία του
Η ΕΕ καλείται να στηρίξει τη χημική βιομηχανία χωρίς να αποδυναμώσει την προστασία για περιβάλλον, υγεία και κλίμα
Οι ωκεανοί στους πόλους θερμαίνονται με πρωτοφανή ταχύτητα
Πόσο βαθιά μπορεί να διεισδύσει στο ανθρώπινο αναπνευστικό
Έκθεση του FAO προειδοποιεί για τους κινδύνους στην επισιτιστική ασφάλεια
Δωρεάν δράσεις στις 3 και 4 Οκτωβρίου για μικρούς και μεγάλους ώστε να γνωρίσουν την άγρια ζωή της Ελλάδας
Μελέτη στην Κένυα αποκαλύπτει ότι επιλέγουν βότανα για τους ίδιους και τα μικρά τους
Η παράξενη τεχνική του Μπαμπλς
Επιστήμονες προειδοποιούν για πρωτοφανές κύμα καύσωνα - Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.