Πράσινες συνήθειες για ένα πιο πράσινο μέλλον
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στους πολίτες την έννοια της βιωσιμότητας
Σχέδια για να καταστούν οι πόλεις ουδέτερες από άνθρακα υπάρχουν πολλά. Από τη διαχείριση των απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία μέχρι το βιώσιμο πολεοδομικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη κινητικότητα. Ωστόσο, για να γίνουν τα σχέδια πράξη, πέρα από την πολιτική βούληση πρέπει να υπάρχει και η αποδοχή της κοινωνίας. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα είναι ένας θεσμός που εστιάζει ακριβώς σε αυτή την κινητοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών.
Μέσω εκδηλώσεων και διαφόρων δράσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στους πολίτες την έννοια της βιωσιμότητας. Στην Ελλάδα φέτος τέτοιες δράσεις είχαμε στην Κρήτη. Ήδη στο πρώτο αφιέρωμα «Η Κρήτη ποδηλατεί για ένα πιο πράσινο μέλλον» αναφερθήκαμε στο European Sustainability Academy (ESA) που εδρεύει στο Δράπανο της Κρήτης και είναι μόνιμος συνεργάτης του EU GREEN WEEK.
Τρεις ποδηλάτες, ο Thomas Monch από τη Γερμανία, η Sharon Mechta από τη Δανία και ο Σπύρος Πετράκης από τα Χανιά, σε τέσσερις ημέρες διήνυσαν μια μεγάλη απόσταση, από το Ρέθυμνο μέχρι τα Φαλάσαρνα, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να βροντοφωνάξουν κατά των πλαστικών που μολύνουν τις θάλασσες.
Η όμορφη περιπέτεια ξεκίνησε από την Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο. Νωρίς το πρωί μικροί μαθητές από δημοτικά σχολεία του Ρεθύμνου είχαν κατακλύσει την πλατεία και με τις φωνές και τα παιχνίδια τους ξεσήκωναν τον τόπο. Ωστόσο, μόλις έφτασαν οι ποδηλάτες τα εντυπωσιακά χειροποίητα ποδήλατα από μπαμπού τράβηξαν αμέσως την προσοχή τους. Τα παιδιά περιεργάστηκαν τα ποδήλατα και ο Τόμας τούς εξήγησε ότι σε ένα κανονικό ποδήλατο τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ατσάλι, μέταλλο αλλά και πλαστικό. Υλικά που χρειάζονται φυσικούς πόρους για να παραχθούν αλλά που περιέχουν και χημικά. «Τα ποδήλατα από μπαμπού είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά, πολύ ευλύγιστα και ελαφριά ενώ απορροφούν και τους κραδασμούς. Εσείς εδώ στη Κρήτη έχετε μπαμπού» θα πει ο Τόμας στα παιδιά.
Η Sharon Jackson, η ψυχή του ESA, αφού έστησε ένα πάγκο με προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, φτιαγμένα όμως από φυσικά υλικά, ρώτησε τους μικρούς μαθητές αν τους αρέσει η θάλασσα να είναι γεμάτη από πλαστικά. Τα παιδιά απάντησαν με ένα ηχηρό όχι και η Σάρον τους εξήγησε τη ζημιά που κάνουν τα πλαστικά στο περιβάλλον. «Ένα λεπτό χρειάζεται για να φτιαχτεί ένα καλαμάκι και 100 χρόνια για να διασπαστεί» θα τους πει η Sharon, ενώ ο Thomas τους μοίρασε καλαμάκια φτιαγμένα από άχυρο και κουταλάκια μιας χρήσης βιοδιασπώμενα, φτιαγμένα από πατάτα.
Ο τρίτος ποδηλάτης Σπύρος Πετράκης που εργάζεται στη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Αποβλήτων Χανίων (ΔΕΔΙΣΑ), εξήγησε τα θετικά της ανακύκλωσης. «Η ΔΕΔΙΣΑ δίνει τη μάχη της για την προώθηση της ανακύκλωσης και εκτός των τειχών του εργοστασίου. Με επισκέψεις εξειδικευμένου προσωπικού σε νηπιαγωγεία και σχολεία της περιοχής προσπαθούμε να αλλάξουμε τις παγιωμένες πρακτικές των παλιότερων γενεών μέσω της ευαισθητοποίησης των νεότερων» θα μου πει ο Σπύρος, ενώ η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης, Πέπη Μπιρλιράκη, μίλησε για τη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική του Δήμου καθώς και για την πρωτοποριακή πλατφόρμα ενημέρωσης των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας. «Πριν επισκεφτεί κάποιος το Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί μέσω της πλατφόρμας για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλα τα σημεία της πόλης» θα πει στην A.V η κ. Μπιρλιράκη.
Στη συνέχεια οι ποδηλάτες αφού έκαναν μια στάση στο περίπτερο του ΑΡΧΕΛΩΝΑ και ενημερώθηκαν για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, άφησαν το όμορφο Ρέθυμνο και ποδηλατώντας διέσχισαν αρκετά μικρά χωριά της Κρήτης. Σε κάθε στάση συζητούσαν με τους κατοίκους για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και για τις πολιτικές της Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.