Περιβαλλον

Ξέρετε ότι τρώμε προστατευόμενα είδη στις ταβέρνες;

Μια νέα μελέτη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» δείχνει ότι από το 2011 μέχρι σήμερα δεν άλλαξε τίποτα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
holiday-951643_1920.jpg

Για το γόνο είναι πλέον γνωστό ότι πρόκειται για προϊόν παράνομης αλιείας. Κάτι όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι και οι πετροσωλήνες και οι πίνες καθώς και άλλα οστρακοειδή που μας σερβίρουν στα εστιατόρια είναι προστατευόμενα είδη και συνεπώς παράνομα αλιευμένα. Και το κακό δεν είναι ότι δεν το γνωρίζουν οι καταναλωτές, το κακό είναι ότι δεν το γνωρίζουν οι αρχές. Ή καμώνονται πως δεν το γνωρίζουν. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από το 2011 ήδη, σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέλιος Κατσανεβάκης είχε επισημάνει το μέγεθος της παράνομης αλιείας και εμπορίας οστρακοειδών στη χώρα μας. «Στη μελέτη εκείνη έγιναν συνεντεύξεις με ιδιοκτήτες 219 παραλιακών εστιατορίων που σερβίρουν θαλασσινά, σε 92 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Διαπιστώθηκε ότι 8 προστατευόμενα είδη υπήρχαν στους καταλόγους των εστιατορίων. Από αυτά οι πετροσωλήνες ήταν το πιο συνηθισμένο και βρέθηκε να σερβίρεται στο 22.8% των εστιατορίων» αναφέρει στην ερώτηση του ο κ. Αμυράς.

Τόσα χρόνια μετά και ενώ πλέον είναι γνωστή η οικολογική καταστροφή που συντελείται οι αρχές εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα.  

Οι πετροσωλήνες, ενδημικό είδος της Μεσογείου, ζουν μέσα στα ασβεστολιθικά βράχια. Έχουν την ικανότητα να εκκρίνουν ένα οξύ και να διαλύουν τον ασβεστόλιθο, δημιουργώντας στοές μέσα στις οποίες προφυλάσσονται. Οι παράνομοι αλιείς, προκειμένου να τους αλιεύσουν, σπάνε τα βράχια με σφυριά ή κομπρεσέρ καταστρέφοντας εντελώς τους βραχώδεις οικοτόπους. Για το λόγο αυτό η ΕΕ από το 1992, με την Οδηγία για τους Οικοτόπους απαγορεύει την αλιεία πετροσωλήνων στα κράτη μέλη, ενώ η Συνθήκη της Βαρκελώνης απαγορεύει την αλιεία στις μη ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Το ίδιο και η Συνθήκη της Βέρνης.  

Μια νέα μελέτη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» δείχνει ότι από το 2011 μέχρι σήμερα δεν άλλαξε τίποτα. Μέλη της οργάνωσης που παρουσιάστηκαν ως πελάτες σε 30 εστιατόρια, διαπίστωσαν ότι το 80% των εστιατορίων είτε είχαν προστατευόμενα είδη, είτε δήλωναν ότι σε περίπτωση μεγάλης παραγγελίας θα μπορούσαν να προμηθευτούν γρήγορα.  

Ο Γιώργος Αμυράς αναδεικνύει το θέμα με την ερώτησή του και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να κινητοποιηθούν, να ελέγξουν τις παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες σε συνδυασμό με εκτεταμένους αγορανομικούς ελέγχους επιχειρήσεων που εμπορεύονται τα προστατευόμενα οστρακοειδή. Ωστόσο, μέχρι να κουνηθεί το κράτος ας φροντίσουμε οι καταναλωτές όχι μόνο να μην παραγγέλνουμε προστατευόμενα είδη αλλά να καταγγέλλουμε στις αρχές τους παρανομούντες επαγγελματίες. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.