- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ανησυχούν οι επιστήμονες: Νέο ρεκόρ για το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης
Τα επίπεδα έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με το 1958
Η μηνιαία συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης ξεπέρασε για πρώτη φορά στη μετεωρολογική ιστορία τα 410 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) τον Απρίλιο, φθάνοντας τα 410,31 ppm, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Παρατηρητηρίου Μάουνα Λόα στη Χαβάη, που θεωρείται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το διοξείδιο είχε για πρώτη φορά περάσει τα 410 ppm το 2017, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που το όριο των 410 ppm ξεπεράσθηκε για ένα ολόκληρο μήνα, με βάση το μέσο όρο των μετρήσεων του φετινού Απριλίου.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. Όπως ανέφερε ο γεωχημικός Ραλφ Κίλινγκ, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί περίπου κατά 30% σε σχέση με το 1958, όταν ήταν 315 ppm.
Παρόλο που τα επίπεδα του διοξειδίου εμφανίζουν αυξομειώσεις ετησίως, οι μέσες συγκεντρώσεις του στην ατμόσφαιρα συνεχίζουν να αυξάνουν σταθερά κάθε χρόνο, πράγμα που ανησυχεί τους επιστήμονες.
Το διοξείδιο στον αέρα είχε περάσει για πρώτη φορά τα 400 ppm το 2013. Πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση, όταν το διοξείδιο ήταν περίπου 280 ppm, τα επίπεδά του, παρά τις περιοδικές διακυμάνσεις τους, δεν είχαν υπερβεί ποτέ τα 300 ppm κατά τα τελευταία 800.000 χρόνια.
Το διοξείδιο του άνθρακα, που είναι άχρωμο, αόρατο και άοσμο, αποκαλείται «αέριο του θερμοκηπίου», επειδή παγιδεύει την ηλιακή ακτινοβολία και την κρατά στην ατμόσφαιρα. Παράγεται τόσο από φυσικές όσο και από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, κυρίως την καύση ορυκτών καυσίμων. Εκτός από το διοξείδιο που ευθύνεται περίπου για τα δύο τρίτα της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, και άλλα αέρια όπως το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.