- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποια μέτρα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη;
Προκειμένου να τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα
«Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο μας όπως ακριβώς τον άλλαξε η ατμομηχανή ή η ηλεκτρική ενέργεια στο παρελθόν» θα πει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, Άντρους Άνσιπ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου η τεχνητή νοημοσύνη να τεθεί στην υπηρεσία των ευρωπαίων πολιτών αλλά και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον εν λόγω τομέα. Η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 664 εκατομμύρια δολάρια ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 θα έχει αγγίξει τα 38,8 δις δολάρια. «Πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 20 δις ευρώ έως τα τέλη του 2020, ώστε να δώσουμε ώθηση σε ερευνητές για να αναπτύξουν την επόμενη γενιά των τεχνολογιών και των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης» καταλήγει ο Επίτροπος.
Τα νέα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελούν την ευρωπαϊκή προσέγγιση για μια τεχνολογία που δεν ξέρουμε αν θα έχει τη μορφή ηλιοφάνειας ή καταιγίδας. Γι’ αυτό το λόγο εδώ και πολύ καιρό το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρώπης. Πριν από ένα περίπου χρόνο η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) ως εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών, δρομολόγησε το διάλογο ώστε να ενθαρρύνει το κοινωνικό προβληματισμό για θέματα ασφάλειας, ηθικής, εργασίας, δεξιοτήτων και ανισοτήτων, νομοθεσίας και δημοκρατίας, πολέμων, ακόμη και φιλοσοφίας που θα πρέπει να διέπει τον τομέα αυτό.
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή όσον αφορά τη δημιουργία των συνθηκών για την τρέχουσα και μελλοντική ανάπτυξη και διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης. Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις χρειάζεται να γίνουν πολιτικές επιλογές» αναφέρει μεταξύ άλλων η γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ.
Οι πολιτικές αυτές που προτείνει Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη στηρίζονται σε τρεις άξονες. Στην αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, την προετοιμασία για κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και τη διασφάλιση κατάλληλου δεοντολογικού και νομικού πλαισίου.
Σημαντικές ευκαιρίες υπόσχεται η τεχνητή νοημοσύνη και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων του πλανήτη. Από την κλιματική αλλαγή, την προστασία της βιοποικιλότητας, την ασφάλεια των υδάτινων πόρων, μέχρι την επάρκεια τροφίμων με τη βελτίωση αγροτικής παραγωγής είναι μερικά σημεία που η αναδυόμενη τεχνολογία υπόσχεται να αλλάξει ριζικά.
Προκειμένου να στηρίξει την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα του περιβάλλοντος η ΕΕ αυξάνει το ύψος της χρηματοδότησης του προγράμματος HORIZON 2020 για το διάστημα2018-2020 σε 1,5 δις ευρώ, ενώ αναμένεται τα χρήματα αυτά να ενεργοποιήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 2,5 δις ευρώ από υφιστάμενες συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Αν και οι απόψεις διίστανται για τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο είναι προφανές ότι θα επηρεάσει τον τομέα της απασχόλησης καθώς και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, αφού πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν, κάποιες νέες θα δημιουργηθούν, ενώ κάποιες άλλες θα μετασχηματιστούν. Για το λόγο αυτό η ΕΕ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης .
Τέλος όπως κάθε μετασχηματιστική τεχνολογία έτσι και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης εγείρει πολλά ηθικά ζητήματα. Από την ασφάλεια και την ελευθερία επιλογής μέχρι την προσωπική μας ακεραιότητα και ανεξαρτησία. Η Επιτροπή λέει ότι «οι νέες τεχνολογίες δεν θα πρέπει να σημαίνουν και νέες αξίες». Προειδοποιεί ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν ζητήματα δεοντολογικού και νομικού πλαισίου. Μέχρι το τέλος του 2018 η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης που θα στηρίζονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία των κρατών μελών προκειμένου να εκπονηθεί ένα συντονισμένο σχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.