- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πιο ζεστός ο φετινός Μάρτιος στην Ελλάδα από τον μέσο όρο
Τα στοιχεία για την υπόλοιπη Ευρώπη
Ο Μάρτιος του 2018 σχεδόν σε όλη την Ευρώπη ήταν πιο ψυχρός σε σχέση με τον μέσο όρο του Μαρτίου στο παρελθόν (1981-2010). Μόνο στο ακραίο νοτιοανατολικό τμήμα, όπου βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς στα πολύ βόρεια τμήματα της ηπείρου μας, o περασμένος μήνας ήταν πιο θερμός από τον μέσο όρο.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον φετινό Φεβρουάριο, όταν τόσο στις αρκτικές περιοχές, όσο και στη χώρα μας, η θερμοκρασία ήταν πιο υψηλή από τον μέσο όρο.
Τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δημοσίευσε η υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Κοπέρνικος». Συνολικά στην Ευρώπη ο φετινός Μάρτιος ήταν ο δεύτερος πιο ψυχρός από το 2000, ενώ ο πιο κρύος Μάρτιος ήταν του 2013.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, ιδιαίτερα βροχερός ήταν ο φετινός Μάρτιος στην Ισπανία, σε περιοχές της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και στο μεγαλύτερο τμήμα των Βαλκανίων, με βροχές κατά 200% έως 300% μεγαλύτερες του μέσου όρου.
Σύμφωνα με την κλιματική υπηρεσία του «Κοπέρνικου», η παγκόσμια θερμοκρασία τον Μάρτιο του 2018 ήταν πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο γι' αυτόν τον μήνα, ακολουθώντας την τάση ανόδου της θερμοκρασίας με μέσο ρυθμό περίπου 0,18 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία μεταξύ 1979-2018.
Ο φετινός Μάρτιος ήταν διεθνώς τουλάχιστον 0,4 βαθμούς πιο ζεστός από τη μέση θερμοκρασία του μηνός Μαρτίου κατά την περίοδο 1981-2010. Ήταν ο τρίτος πιο θερμός Μάρτιος που έχει καταγραφεί έως σήμερα, περίπου 0,3 βαθμούς λιγότερο ζεστός από τον Μάρτιο του 2016, που κατέχει το ρεκόρ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.