- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μελέτη: Η Αθήνα θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε καύσωνες και ξηρασίες
Πέντε ελληνικές πόλεις βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες
Η Αθήνα ξεχωρίζει ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά για αρνητικό λόγο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης, θα γνωρίσει στο μέλλον τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε καύσωνες όσο και σε ξηρασίες, σε σχέση με όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.
Οι ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, με επικεφαλής τη Σέλμα Γκουερέιρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters", χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα (με βάση τρία σενάρια) για να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2050 ή το 2100 τρία βασικά φαινόμενα: οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι καύσωνες.
Η μελέτη προβλέπει αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας και χειρότερους καύσωνες και στις 571 πόλεις (ακόμη και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια), αυξημένη ξηρασία ιδίως στη Νότια Ευρώπη, αύξηση στις πλημμύρες ιδίως στη βορειοδυτική Ευρώπη και γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μερικές περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου μπορεί να βιώσουν ξηρασίες έως 14 φορές χειρότερες από τις σημερινές. Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια.
Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια. Πέντε ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Πειραιάς) βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες.
Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες θα είναι το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός
Γιατί βάζει πλώρη προς τουριστικά θέρετρα
Διαθέτουν οκτώ αισθήσεις, θυμούνται σχήματα για σχεδόν έναν χρόνο
Το λάθος που κάνουμε όλοι
Πού έφτασε η μέση θερμοκρασία
Προειδοποίηση για ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα
Ο κίνδυνος σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς ο αέρας που αναπνέουμε αποκαλύπτει τις ανισότητες μιας πόλης
Μελέτη του World Weather Attribution δείχνει ότι το φαινόμενο θα ήταν αδύνατο χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση
Η λειψυδρία δεν είναι φυσική καταστροφή, είναι μια δοκιμασία διακυβέρνησης
Νέα δεδομένα για ένα από τα πιο άγνωστα σαρκοφάγα του πλανήτη, μετά από 25 χρόνια ερευνών σε Βολιβία και Περού
Τα στοιχεία σοκ για τη «νέα πραγματικότητα» που διαμορφώνεται στον πλανήτη
Πάνω από 1 δισ. παιδιά απειλούνται ταυτόχρονα από καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασία και ακραία καιρικά φαινόμενα
Θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια είδη στον κόσμο
Ένα ακόμη περιστατικό θανάτωσης στη Βόρεια Ελλάδα
Γιατί οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο αυτή τη φορά
Η Γηραιά Ήπειρος θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή - Πάνω από 200.000 θάνατοι τα τελευταία 4 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.