Λεφτά για πέταμα υπάρχουν
Σπαταλούνται με την ίδια πελατειακή λογική, όπως ακριβώς και στο παρελθόν
Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για παιδεία, υγεία, κοινωνική πολιτική και βιώσιμη ανάπτυξη. Λεφτά υπάρχουν για πέταμα σε φαραωνικά, πανάκριβα και άχρηστα έργα που ούτε με το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης συνάδουν, ούτε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά ούτε και με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Συγκεκριμένα η τρικομματική κυβέρνηση, και ενώ εκκρεμεί η έβδομη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σκανδαλώδες έργο της εκτροπής του Αχελώου, υπέγραψε απόφαση για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην οποία προβλέπει διάθεση κονδυλίου 500.000 ευρώ για τη συνέχιση του έργου της εκτροπής.
Να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2012 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έβαλε φρένο στο παράλογο έργο της εκτροπής του Αχελώου, λέγοντας ότι ναι μεν επιτρέπονται οι εκτροπές ποταμών «ελλείψει άλλων εναλλακτικών λύσεων» αλλά, στην περίπτωση του Αχελώου, αφενός μεν υπάρχει κατάφωρη παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αφετέρου έκρινε ότι υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για την ύδρευση και την άρδευση της Θεσσαλίας.
Η βιασύνη τώρα να χρηματοδοτηθεί το έργο, πριν αποφανθεί το ΣτΕ, αναθέτοντας εσπευσμένα δύο μελέτες, μία για την «εξέταση και διερεύνηση του υφιστάμενου σχεδιασμού του Φράγματος Συκιά» κόστους 50.000 ευρώ και η άλλη «οικολογική μελέτη βάσης στην περιοχή κατασκευής των έργων εκτροπής ποταμού Αχελώου» κόστους 246.000 ευρώ, δείχνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει την απόφαση του ΣτΕ.
Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, που από το 1992 δίνουν δικαστικούς αγώνες εναντίον αυτού του καταστροφικού έργου, «η ευθύνη βαραίνει κυρίως τον υφυπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη, που δείχνει μια σπάνια προσήλωση σε έργα καταστροφής ποταμών, με επιστημονικά και οικονομικά σαθρή επιχειρηματολογία», ενώ τονίζουν ότι « η περιβαλλοντική και κοινωνική αναλγησία των κυβερνητικών υπευθύνων αγγίζει πλέον τα όρια του ιστορικού σκανδάλου».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει εδώ και χρόνια κάθε χρηματοδότηση αυτού του έργου από κοινοτικά κονδύλια που σημαίνει ότι θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε για τέταρτο μνημόνιο με νέα σκληρά μέτρα και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Λεφτά, λοιπόν, υπάρχουν και σπαταλούνται με την ίδια πελατειακή λογική, όπως ακριβώς και στο παρελθόν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικός παράγοντας είναι και ό,τι προστίθεται
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.