Περιβαλλον

Λιπάσματα και κυκλική οικονομία

Eάν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο παραγωγής και κατανάλωσης, μέχρι το 2050 θα έχουμε εξορύξει πέντε φορές περισσότερους πόρους  

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
378542-781261.jpg

Τα λιπάσματα που κυκλοφορούν στις χώρες της ΕΕ είναι προϊόντα που εξορύσσονται από ορυχεία ή παράγονται χημικά, με συνέπειες τόσο για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, όσο και για το περιβάλλον. Επιπλέον η παραγωγή τους απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων. Η ΕΕ όμως πιέζει για την αποδοτικότητα των πόρων, γιατί εάν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο παραγωγής και κατανάλωσης, μέχρι το 2050 θα έχουμε εξορύξει πέντε φορές περισσότερους πόρους από σήμερα. Το εργαλείο που διασφαλίζει ποιοτική ζωή, καθαρό περιβάλλον και ανάπτυξη, ονομάζεται κυκλική οικονομία. Συνεπώς δεν θα μπορούσε να μην συνδεθεί και η παραγωγή των λιπασμάτων με την παραγωγή και την ανακύκλωση αποβλήτων.

Για το λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθεί νέο κανονισμό για την αύξηση της κομποστοποίησης για την παραγωγή λιπασμάτων. Με τον τρόπο αυτό το όφελος για το περιβάλλον και την οικονομία θα είναι διπλό. Λιγότερες εξορύξεις και λιγότερα απόβλητα αλλά και μείωση των εισαγωγών από χώρες εκτός ΕΕ.

«Η πρόταση αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και επεκτείνει τη γκάμα λιπασμάτων που μπορούν να ληφθούν από δευτερογενή προϊόντα» δήλωσε ο εισηγητής Mihai Turcanu.  και τόνισε ότι θα «έχουμε ασφαλέστερα προϊόντα χωρίς βαρέα μέταλλα που βρίσκονται στα λιπάσματα σήμερα. Είναι καθήκον μας να παρέχουμε ασφαλή προϊόντα στους πολίτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην πρόταση που εγκρίθηκε με 343 ψήφους περιλαμβάνεται και η μείωση των ορίων του καδμίου, ένα βαρέο μέταλλο που συναντάται κυρίως στα ανόργανα φωσφορικά λιπάσματα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ