Υπό τη σκέπη του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως, στα Γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ανακοινώθηκαν τα βραβεία Europa Nostra για την πολιτισμική κληρονομιά της Ευρώπης. Ανάμεσα σε 200 υποψηφιότητες από 30 χώρες επελέγησαν 30 νικητές από 15 χώρες για τα επιτεύγματά τους σε τέσσερις τομείς. Στη συντήρηση, στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην ευαισθητοποίηση. Η Ελλάδα απέσπασε δύο βραβεία. Το ένα για την υποδειγματική συντήρηση των Προπυλαίων και το άλλο για την τεχνογνωσία που ανέπτυξε η ομάδα των ελλήνων συντηρητών αρχαίων μνημείων και έχει αποτελέσει «Σχολή» στην συντήρηση κλασσικών μνημείων. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα.
Τα βραβεία Europa Nostra ξεκίνησαν πριν από 50 χρόνια από ευρωπαϊκές Μ.Κ.Ο και στην πορεία υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα αποτελούν έναν ευρωπαϊκό θεσμό που έχει ως στόχο την ανάδειξη της ποικιλομορφίας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάτι που φαίνεται και από τα διαφορετικής αρχιτεκτονικής μνημεία που βραβεύτηκαν.
Ο πυρήνας της φιλοσοφίας των βραβείων Europa Nostra είναι ότι ο πολιτισμός φέρνει κοντά τους ανθρώπους και συντελεί στην κοινωνική συνοχή. Σε μια περίοδο που η Ευρώπη κινδυνεύει να διαλυθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, ο τομέας του πολιτισμού θα μπορούσε να λειτουργήσει ενοποιητικά. Άλλωστε, ο πολιτισμός ήταν εκείνος που και στο παρελθόν βοήθησε την Ευρώπη να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του Μεσαίωνα.
Επιπλέον, με την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς η Ευρώπη μπορεί να ανακάμψει και οικονομικά, αφού μπορεί να γίνει κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε επαρκώς είναι ότι ο κλάδος του πολιτισμού συνεισφέρει στο 4,5% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ προσφέρει 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. Στην Ελλάδα απασχολούνται 3.500 εργαζόμενοι σε 580 έργα αναστήλωσης μνημείων, ενώ αναμένεται μέσα στην επόμενη διετία με τα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα υπάρξουν για τον πολιτισμό οι θέσεις αυτές να διπλασιαστούν.
Η νέα μεγάλη πρόκληση για την Europa Nostra είναι να διασώσει τα μνημεία που κινδυνεύουν με κατάρρευση. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσπαθούν να εντοπίσουν μνημεία που κινδυνεύουν. Ήδη έχουν λάβει 42 αιτήσεις από 21 χώρες. Θα επιλέξουν 7 μνημεία τα οποία και θα ανακοινώσουν τον Ιούνιο στην τελετή απονομής των βραβείων στην Αθήνα.
Τα 50 χρόνια της Europa Nostra συμπίπτουν με το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών. Αποτελεί για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες μια καλή ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ μας έτσι ώστε να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν οι θησαυροί της Ευρώπης. Η γνώση και η προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι η βάση για την Ευρώπη των λαών και η απάντηση στον ευρωσκεπτισμό που υπάρχει σήμερα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.