Περιβαλλον

Πόσο ανθεκτικές είναι οι πόλεις μας;

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
372352-768961.jpg

Το Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, που συμμετέχει και η Αθήνα, είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rockefeller που έχει ως στόχο οι πόλεις να αποκτήσουν τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που αναπτύσσονται και μετατρέπονται σε μόνιμες πιέσεις. Προκλήσεις όπως η προσφυγική και οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές αλλά και απρόσμενες καταστάσεις όπως η εκτεταμένη ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό.

Η συγκυρία το θέλησε αυτές τις μέρες που αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουν συμβεί στη χώρα μας, ο Δήμος Αθηναίων να φιλοξενεί την εναρκτήρια συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Δημάρχων, μιας πρωτοβουλίας που συμμετέχει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και οκτώ ακόμα διακεκριμένα στελέχη της παγκόσμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, που μετέχουν στο Δίκτυο 100 Resilient Cities. Ο σκοπός της Επιτροπής είναι τα μέλη της να δρουν ως παγκόσμιοι  πρεσβευτές  του Δικτύου και να βοηθούν τις πόλεις –μέλη να εντοπίζουν και να προτεραιοποιούν τα ζητήματα εκείνα που είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση της αστικής ανθεκτικότητας.

«Την ώρα που συζητάμε τις δυνατότητες ανθεκτικότητας της πόλης ο συνάδελφος από το Μαϊάμι έχει να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα του τυφώνα Ίρμα, που είναι φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, και εμείς την εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή στο Σαρωνικό» θα πει  ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Ο κύριος Καμίνης ζήτησε τη συνδρομή του Δημάρχου του Ρότερνταμ για την αντιμετώπιση της καταστροφής, λόγω της εμπειρίας που διαθέτουν σε τέτοια περιστατικά. Ο Δήμαρχος του Ρότερνταμ, Ahmed Aboutaleb, αφού εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν ανέφερε: «στο λίγο χρόνο που είχα κανόνισα να φτάσει στην Αθήνα κλιμάκιο ειδικών για περαιτέρω ενίσχυση στην αντιμετώπιση της κατάστασης».

Πόσο ανθεκτικές είναι οι πόλεις μας;

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και η Δήμαρχος Σαλαμίνας, Ισιδώρα Νάνου, αν και η Σαλαμίνα δεν συμμετέχει στο Δίκτυο. «Ο κ. Καμίνης είναι ο μοναδικός δήμαρχος απ’ όλη την Ελλάδα που επικοινώνησε μαζί μου για ηθική και πρακτική συμπαράσταση» θα πει η κ. Νάνου και αφού έκανε έκκληση για την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στο νησί,  αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης τέτοιου δικτύου συνεργασίας μεταξύ των Δήμων. «Όχι για να αντικαταστήσουμε το κράτος αλλά για την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων που προέρχονται από κακές επιχειρηματικές πρακτικές. Οι άνθρωποι στη Σαλαμίνα έχουν αναγκαστεί από την έντονη οσμή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει».

Η Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας της Αθήνας Λενιώ Μυριβήλη, θα πει στην A.V σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίσει η Αθήνα. «Τα επαναλαμβανόμενα και έντονα κύματα καύσωνα που έπληξαν την Αθήνα αυτό το καλοκαίρι αλλά και η οικολογική και ενδεχομένως οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα στο νότιο θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής αποτελούν τα πιο πρόσφατα δείγματα κρίσεων που απειλούν την πόλη μας. Η Αθήνα με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών σε συνεργασία και με εκπροσώπους της διοίκησης του δήμου, έχει φέτος παράξει την Στρατηγική Ανθεκτικότητας για το 2030, ένα συνεκτικό σχέδιο δράσεων για το πώς η πόλη θα χτίσει την ανθεκτικότητα της μέχρι το 2030 απέναντι σε τέτοιες και άλλες κρίσεις. Όμως η διαχείριση και η πρόληψη των αιφνίδιων κρίσεων και μακροπρόθεσμων πιέσεων που κάνουν την πόλη μας πιο αδύναμη απαιτούν τόσο διαρκή συνεργασία με τους πολίτες όσο και συνεχείς συμπράξεις μεταξύ των διαφορετικών επίπεδων διακυβέρνησης καθώς και των όμορων δήμων». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.