Περιβαλλον

Ναυτικός Μαραθώνιος ενάντια στο πλαστικό

Μια σπουδαία δράση για το τεράστιο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης 

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
367331-759552.jpg

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του World Economic Forum, μέχρι το 2050 τα πλαστικά απορρίμματα στους ωκεανούς θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που προκειμένου να αντιμετωπιστεί χρειάζεται όχι μόνο τολμηρές  πολιτικές αποφάσεις  αλλά και ενημέρωση της κοινωνίας για τη σωστή χρήση και διαχείριση του.

Για το λόγο αυτό, οι καμπάνιες όλο και περισσότερων περιβαλλοντικών οργανώσεων εστιάζουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το πλαστικό. Στην Ελλάδα πρωτοπόρα οργάνωση για την προστασία των θαλασσών μας, είναι το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Είναι η πρώτη οργάνωση που ανέδειξε και το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας.

Μια από τις πολλές καμπάνιες που υλοποιεί το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, είναι και το πρόγραμμα A.S.A.P (Active Skiathos Against Plastic Bag) σε συνεργασία με την πρωτοβουλία BeMed-Beyond Plastic Med, με το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, το ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σκιάθος».

Στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του νησιού προσκάλεσε δυο ακτιβιστές, την Carolyn και τον Carlos σε ένα συμβολικό ναυτικό «Μαραθώνιο» με στόχο να εγείρει το ενδιαφέρον και να κινητοποιήσει πολίτες, φορείς και παραθεριστές σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από το πλαστικό.

Η Carolyn και ο Carlos μέσω της πρωτοβουλίας τους «The Whale Company» δημιούργησαν μια αυτοσχέδια σανίδα θαλάσσης από πλαστικά μπουκάλια και με αυτή υλοποιούν «μαραθώνιους» σε 12 ευρωπαϊκές χώρες.

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει αντίστοιχες δράσεις σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Σλοβενία και Κροατία, ενώ ήδη βρίσκονται στη Σκιάθο και προετοιμάζονται για τον Μαραθώνιο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Αυγούστου. Προηγουμένως θα δημιουργήσουν ένα εργαστήριο κατασκευής σανίδας θαλάσσης από πλαστικά μπουκάλια που τους διέθεσε η εταιρεία ανακύκλωσης της Σκιάθου.

Ο «Μαραθώνιος» θα ξεκινήσει από την παραλία Κουκουναριές και η πορεία του θα είναι η ακτογραμμή του πανέμορφου νησιού των Σποράδων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ