- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελεύθερη και υπεύθυνη κατασκήνωση
Αξίζει να χαίρονται τις παραλίες μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν;
Με δικαιολογία την προστασία της φύσης απαγορεύτηκε η ελεύθερη κατασκήνωση στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων για την «αξιοποίηση» των παραλιών. Από την απλή ενοικίαση ομπρελών, μέχρι και την οικοδόμηση ξενοδοχειακών μονάδων κατά το πρότυπο της Ισπανίας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουν το θέμα στην επικαιρότητα αφού «φέτος που οι αιγιαλοί δημοπρατούνται μέσω διαδικτύου, εύκολα και γρήγορα για τη ‘μεγιστοποίηση του οφέλους’. Φαίνεται ξεκάθαρα η κατεύθυνση. Ξεχάσαμε τους αγώνες για τις ελεύθερες παραλίες και πάμε για μαζική εκμετάλλευση ολοταχώς» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Οι ΟΠ πιέζουν για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει την ελεύθερη κατασκήνωση θέτοντας όμως περιορισμούς, που να αφορούν τόσο στις συνθήκες υγιεινής όσο και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Προτείνουν η τοπική αυτοδιοίκηση να καθορίζει τις περιοχές ελεύθερης κατασκήνωσης και να εξασφαλίζει τις απαραίτητες υποδομές.
«Η απαγόρευση στο ελεύθερο camping είναι απαγόρευση στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία» θα πει ο συνεκπρόσωπος των ΟΠ, Κώστας Διάκος, θέλοντας να τονίσει ότι με την ίδια λογική κάποια στιγμή θα απαγορευτεί η πρόσβαση και των λουόμενων στις παραλίες αφού πολλοί απ’ αυτούς φεύγοντας παρατάνε τα σκουπίδια τους ή φυτεύουν τα αποτσίγαρά τους στην άμμο.
Άλλωστε πρόσφατα στη Κρήτη, η Ένωση Ξενοδόχων σε επιστολή που έστειλε στους δημάρχους Κισσάμου και Κανδάνου Σελίνου ζητάει να καθιερωθεί αντίτιμο εισόδου στις παραλίες Μπάλου και Ελαφονησίου, ώστε να περιοριστεί ο όγκος των επισκεπτών και να χαίρονται τις παραλίες μόνο όσοι μπορούν να τις πληρώσουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.