Εξοικονόμηση ενέργειας
«Η πιο φτηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ» συνήθιζε να λέει ο Γιάννης Μανιάτης κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, θέλοντας να τονίσει την αναγκαιότητα της εξοικονόμησης τόσο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας όσο και για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε ημερίδα που οργάνωσε ανέδειξε και την οικονομική παράμετρο από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για έργα ενεργειακής αποδοτικότητας ως σημαντικό παράγοντα για την έξοδο της χώρας από το οικονομικό τέλμα.
Αναλυτικότερα στην ημερίδα του ΤΕΕ αναδείχτηκαν από εισηγητές της ΕΕ και του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος οι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, οι όροι και οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων στον τομέα της ενέργειας και ιδιαίτερα της ενεργειακής αποδοτικότητας. «Το ΤΕΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει αναδείξει τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας τόσο σε κτήρια του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα» θα πει ο Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ, Τάσος Ηλίας.
Μέσα από διάφορες δράσεις στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης αλλά και των στόχων που έχει δεσμευτεί η ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030, θα επενδυθούν 17 δισεκατομμύρια ευρώ στην ενεργειακή απόδοση για την περίοδο 2014-2020.
Πρωτοβουλίες όπως «Έξυπνη χρηματοδότηση για έξυπνα κτήρια» και «Καθαρή ενέργεια για όλους τους ευρωπαίους» μπορούν να κινητοποιήσουν τεράστια κεφάλαια για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα κτήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 75% του κτηριακού αποθέματος της ΕΕ είναι ενεργοβόρο και χρειάζεται ανακαίνιση αφού τα κτήρια αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται μέχρι το 2050. «Δεν χρειάζεται να σας πείσω για την σημασία αλλά και την πρόκληση που αποτελεί η σημαντική αύξηση του ποσοστού της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της ανακαίνισης των κτηρίων» θα πει η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Χριστίνα Καραιτίδου, ενώ ανέφερε ότι «στην ΕΕ υπάρχουν λύσεις χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Αυτό που χρειάζεται είναι να τεθούν οι προτεραιότητες από τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες».
Την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η χρηματοδότηση και εφαρμογή του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον» και άλλων προγραμμάτων στον τομέα της ενέργειας τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.