Περιβαλλον

«Οικολογικές» αγελάδες και «πράσινα» αέρια (video)

Επαναστατικό πρόγραμμα για τον περιορισμό των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
USA: Price for Apollo 11 moon dust bag expected to skyrocket at auction

Ισορροπημένη διατροφή, καθαριότητα του ζώου και μικρότερο κοπάδι. Τα τρία στοιχεία για τη δραστική μείωση των αερίων που παράγουν οι αγελάδες και τα οποία ευθύνονται -σύμφωνα με τους επιστήμονες- για την κλιματική αλλαγή σε ποσοστό 10%. Η εταιρεία Vi Agroforestry υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Ανάμεσά τους και η Κριστίν, που διατηρεί αγρόκτημα στην Κένυα.

«Ό,τι κάνουμε στην καθημερινότητά μας, έχει έναν αντίκτυπο. Είναι το τι κάνει η Κριστίν, είναι το τι κάνουν οι γείτονές της, είναι το τι θα κάνουν οι 30.000 αγρότες αυτού του project. Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει η Γουάνγκου Μουτούα, επιστημονικός συνεργάτης της σουηδικής εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αγελάδων οδηγεί στην παραγωγή περισσότερου γάλακτος σε ημερήσια βάση και λιγότερων αερίων.

«Ειδικό γρασίδι και καλή ζωοτροφή. Η ισορροπημένη διατροφή φέρνει ευκολότερη χώνεψη, περισσότερο γάλα και λιγότερα αέρια. Το σημαντικότερο όλων, στο τέλος της ημέρας έχουμε πιο χαρούμενες και υγιείς αγελάδες» υποστηρίζει η παραγωγός Κριστίν.

«Μειώνοντας το κοπάδι και προσφέροντας καλύτερη τροφή, πετυχαίνουμε λιγότερες εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα, περιορίζουμε την “καταστροφή” στο έδαφος που μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο κοπάδι λόγω της υπερ-βόσκησης» προσθέτει από τη μεριά της η Γουάνγκου.

Η ανεξέλεγκτη και εντατική υπερ-βόσκηση, σε συνδυασμό με την αποψίλωση των τροπικών δασών για τη μετατροπή τους σε αγροτικές εκτάσεις, αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος σε αρκετές περιοχές της Αφρικής και άλλων ηπείρων του πλανήτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ