Περιβαλλον

Κατά της απόφασης του Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το κλίμα 6 στους 10 Αμερικανούς

Η επιστολή 1.000 παραγόντων στον ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357595-740931.jpg
EPA/Ron Sachs/POOL

Αντίθετοι με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι το 59% των Αμερικανών σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή λέει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ABC News/Washington Post το 59% έναντι του 28% των Αμερικανών δε συμφωνεί με την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού.

Αν και τα ποσοστά της προηγούμενης δημοσκόπησης ήταν ήδη σε υψηλά επίπεδα, το ποσοστό ανέβηκε κατά 7 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο δισεκατομμυριούχος από τη Νέα Υόρκη Μάικλ Μπλούμπεργκ κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη μια επιστολή που υπογράφουν περισσότεροι από 1.000 οργανισμοί, εταιρείες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, που επιβεβαιώνουν ότι σκοπεύουν να λάβουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αεριών του θερμοκηπίου παρά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε επιπλέον ότι το ίδρυμά του Bloomberg Philanthropies, θα προσφέρει στο γραφείο του ΟΗΕ για το κλίμα το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων που ισοδυναμεί με τη συνεισφορά που έπρεπε να καταβάλουν οι ΗΠΑ.

Μόλις το συμβολικό όριο των 1000 υπογραφών ξεπεράστηκε, κατατέθηκε η ανοιχτή επιστολή υπ’ όψιν του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οι υπογράφοντες καταδικάζουν την απόσυρση των ΗΠΑ ως ένα «σοβαρό σφάλμα».

«Στις ΗΠΑ οι τοπικές αρχές και οι Πολιτείες, μαζί με τις επιχειρήσεις, είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για τη σημαντική μείωση των εκπομπών αεριών θερμοκηπίου τα τελευταία χρόνια. Οι δράσεις αυτών των φορέων θα εντατικοποιηθούν και θα επιταχυνθούν τα επόμενα έτη, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές της Ουάσιγκτον» επισημαίνεται στην επιστολή.

Μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκονται οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας που είχαν μιλήσει από την Πέμπτη για μια «συμμαχία υπέρ του κλίματος». Στο πλευρό τους έσπευσαν εννέα κυβερνήτες, εκατοντάδες πόλεις, μικρές και μεγάλες, εκατοντάδες επιχειρήσεις, από την Apple και τη Google έως τη Nike, όπως επίσης και πανεπιστήμια.

«Συμμετέχουμε σε μια μαζική κινητοποίηση κατά της απόφασης του Τραμπ» υπογράμμισε ο Στίβεν Κόεν, εκτελεστικός διευθυντής του Earth Institute που εξειδικεύεται στην κλιματική αλλαγή στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ