- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τα 30 δεύτερα που αφάνισαν τους δεινοσαύρους (video)
Το ντοκιμαντέρ του BBC που δίνει απάντηση για το πώς εξαφανίστηκε ένα ολόκληρο είδος από τον πλανήτη
Η «κακιά στιγμή» φέρεται να ευθύνεται για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων από τη Γη, σύμφωνα με επιστήμονες που μίλησαν στο ντοκιμαντέρ του BBC.
Οι επιστήμονες φέρονται να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η εξαφάνιση ενός ολόκληρου είδους έγινε όταν ένας αστεροειδής, του οποίου το μέγεθος αντιστοιχούσε με έναν κόκκο άμμου χτύπησε τη Γη την πλέον ακατάλληλη στιγμή για τους δεινοσαύρους. Οι ίδιοι επιστήμονες έχουν πλέον στοιχεία που τους επιτρέπει να συμπεράνουν πως αν ο ίδιος αστεροειδής είχε πέσει 30 δεύτερα νωρίτερα ή 30 δεύτερα αργότερα, δεν θα είχε τον ίδιο αντίκτυπο για το είδος και θεωρείται πολύ πιθανό πως οι δεινόσαυροι θα είχαν επιβιώσει. Αν δε είχε γίνει αυτό, ο άνθρωπος ίσως να μην είχε γίνει το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη.
Για την ακρίβεια, ο επίμαχος αστεροειδής χτύπησε τον πλανήτη 66 εκατ. χρόνια πριν, 38,6 χιλιόμετρα από τη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό και δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 178,6 χιλιομέτρων και βάθους 32 χιλιομέτρων.
Επιστήμονες που μπήκαν στον κρατήρα ανακάλυψαν τον βράχο, ο οποίος ήταν από θειάφι. Η επίδραση του αστεροειδούς αεροποίησε τον βράχο, γεμίζοντας τον αέρα με ένα σύννεφο σκόνης παρόμοιο με αυτό που δημιουργεί μια καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη. Αυτό εμπόδισε την πρόσβαση του ήλιου, με αποτέλεσμα να ψυχρανθεί δραματικά ο πλανήτης για περίπου μία δεκαετία, αφανίζοντας τα περισσότερα έμβια όντα του πλανήτη.
Οι δεινόσαυροι που δεν πέθαναν από τις αναθυμιάσεις, ή τους φλεγόμενους βράχους που έπεφταν από ψηλά ή τα τσουνάμι, πέθαναν από πείνα αφού πλέον δεν υπήρχε τίποτα να καταναλώσουν.
Κατά τους επιστήμονες, αν ο αστεροειδής είχε πέσει λίγα δεύτερα νωρίτερα ή αργότερα, θα βυθιζόταν κάπου μέσα στον Ατλαντικό ή τον Ειρηνικό κι έτσι δεν θα σημειώνονταν οι ίδιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Κι αυτό γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το νερό της θάλασσας θα εξατμιζόταν και θα προκαλούσε πολύ λιγότερη ζημιά. Τελικά, όμως, η επίδραση ενός τόσο μικροσκοπικού αστεροειδή προκάλεσε σημαντικότατες αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τότε περιβαλλοντική αλυσίδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.