Περιβαλλον

Ανακύκλωση διχτυών

Περίπου 640.000 τόνοι εγκαταλελειμμένων διχτυών βρίσκονται στις θάλασσες

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
342897-712907.jpg

Τα άχρηστα και κατεστραμμένα δίχτυα που εγκαταλείπονται στις θάλασσες από τους ψαράδες, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το θάνατο θαλάσσιων χελωνών αλλά και θαλάσσιων θηλαστικών όπως δελφίνια και φώκιες. Ονομάζονται “δίχτυα φαντάσματα”, γιατί ενώ από το βάρος των παγιδευμένων ψαριών εξαφανίζονται στο βυθό, μόλις τα ψάρια αποσυντεθούν τα δίχτυα ξανασηκώνονται και ξαναγίνονται παγίδες θανάτου. Περίπου 640.000 τόνοι τέτοιων εγκαταλελειμμένων διχτυών βρίσκονται στις θάλασσες, σκοτώνοντας και υποβαθμίζοντας το θαλάσσιο περιβάλλον.

Φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) σε συνεργασία με αλιευτικούς συλλόγους της Αττικής, συνέλεξαν 5,5 τόνους διχτυών και τους έστειλαν σε ειδικό εργοστάσιο επεξεργασίας στη Σλοβενία για ανακύκλωση. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Healthy Seas: Νήμα Βγαλμένο από τη Θάλασσα».

Η πρωτοβουλία στοχεύει τόσο στον καθαρισμό των θαλασσών από τα «δίχτυα φαντάσματα» όσο και στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και στην αποδοτική χρήση των πόρων, αφού τα άχρηστα δίχτυα μετατρέπονται σε οικολογικό νήμα, το οποίο με τη σειρά του θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρούχων.

Φέτος η επιχείρηση συλλογής των διχτυών πραγματοποιήθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία της Αττικής. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ στην Παλαιά Φώκαια , όπου συλλέχθηκαν 4 τόνοι διχτυών, στο Μικρολίμανο όπου ο Αλιευτικός Σύλλογος της περιοχής συγκέντρωσε 1 τόνο και στον Άλιμο όπου ο Αλιευτικός Σύλλογος Αλίμου παρέδωσε 500 κιλά άχρηστων διχτυών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Aγγελική Κοσμοπούλου
Αγγελική Κοσμοπούλου, νοιάζονται οι Έλληνες για το περιβάλλον;

Η ιδρύτρια του Storymentor απαντά σε 6 ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις ευαισθητοποίησης απέναντι στην περιβαλλοντική απαξίωση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.