Περιβαλλον

Εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην ΕΕ

H Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να μπορέσει να πλησιάσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
340936-709097.jpg

«Η οικονομία της ΕΕ θα μπορούσε να κερδίζει 50 δις. ευρώ ετησίως σε δαπάνες υγείας και σε άμεσο κόστος για το περιβάλλον, εάν η περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ εφαρμοζόταν πλήρως» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεση της για την ανάγκη ενίσχυσης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την εφαρμογή της από τα κράτη μέλη. Μια άλλη έκθεση του WWF, σχετική με την περιβαλλοντική νομοθεσία, αναφέρει ότι «πάνω από το 50% των φυσικών περιοχών της Ευρώπης προστατεύεται μόνο στα χαρτιά, εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων και παραβιάσεων εκ μέρους των κρατών μελών».

Και στις δυο εκθέσεις φαίνεται η ανάγκη για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ από τα κράτη μέλη. Ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον είναι αρκετά ισχυρή, το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζεται με συνέπειες όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά για την υγεία μας και την οικονομία. «Η αποσπασματική και άνιση εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων δεν εξυπηρετεί κανέναν. Αντίθετα η βελτίωση του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζονται οι περιβαλλοντικοί κανόνες ωφελεί τους πολίτες, τις δημόσιες διοικήσεις και την οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να βοηθήσει τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι πολίτες αλλά και η διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων, ανταποκρίνονται στα υψηλότερα δυνατά πρότυπα» δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον κ. Καρμένου Βέλα.

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την έναρξη μιας νέας διαδικασίας, όπου η επιτροπή θα συνεξετάζει με τα κράτη μέλη τις αιτίες των κενών στην εφαρμογή των κανόνων ώστε να βρίσκονται οι λύσεις προτού τα προβλήματα γιγαντώνονται.

Από την άλλη πλευρά η έκθεση του WWF μέσα από μελέτες συγκεκριμένων περιπτώσεων αποκαλύπτει πως νομικά παραθυράκια, ανεπαρκείς εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ανύπαρκτα ή ακατάλληλα σχέδια διαχείρισης, επιτρέπουν ανθρώπινες δραστηριότητες που απειλούν μοναδικές περιοχές της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα οι παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα της χελώνας καρέτα καρέτα. «Όταν οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι σε αρμονία με τη φύση τα οφέλη είναι άμεσα για τον άνθρωπο και την οικονομία. Αυτό χρειάζεται να γίνει η κινητήριος δύναμη για την μελλοντική αναθεώρηση της πολιτικής» επισήμανε η Ζενεβιέβ Πονς, Διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να μπορέσει να πλησιάσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Για παράδειγμα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων το 81% των οικιακών αποβλήτων στη χώρα μας καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 31%. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ποιότητα του αέρα που όχι μόνο δεν συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.