Περιβαλλον

Τα σκουπίδια έχουν αξία

Το αποδεικνύει στην πράξη ο Δήμος Βριλησσίων

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339276-705728.jpg

Στη πράξη αποδεικνύει ο Δήμος Βριλησσίων την οικονομική αξία των απορριμμάτων με την εγκατάσταση των καφέ κάδων συλλογής οικιακών οργανικών αποβλήτων. Tων αποβλήτων δηλαδή  που παράγουμε στην κουζίνα μας και αποτελούν το 40% των απορριμμάτων, ενώ ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι δημότες μαζί με τους καφέ κάδους, δίπλα στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης και τον πράσινο των σύμμεικτων απορριμμάτων, είδαν και τα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς τους να μειώνονται αισθητά.

Το πρόγραμμα κομποστοποίησης ξεκίνησε πιλοτικά στο Δήμο πριν από ενάμιση περίπου χρόνο με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την διαλογή στη πηγή. Αρχικά η συλλογή ξεκίνησε από τις λαϊκές αγορές, στη συνέχεια προχώρησαν στην ξεχωριστή αποκομιδή των κλαδεμάτων από τα πάρκα αλλά και από τους κήπους των δημοτών, και τέλος τοποθέτησαν τους καφέ κάδους σε ένα μεγάλο μέρος του δήμου.

Ο Δήμος Βριλησσίων υλοποιεί το πρόγραμμα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Η συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων  που απορρέει απόν Εθνικό Σχεδιασμό. Ο Δήμος Βριλησσίων μέσα από τοπική διαβούλευση κατάρτισε τα σχέδια του Δήμου και ήδη τα υλοποιεί, χωρίς να περιμένει την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως είπε στην A.V ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Βριλησσίων, Αλέξης Μαυραγάνης.

Επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή των δημοτών, ο Δήμος Βριλησσίων δημιούργησε κινητή μονάδα ενημέρωσης σε κεντρικά σημεία της πόλης και δίπλα σε επιλεγμένους κάδους, όπου εξηγούσαν στους πολίτες ποια είναι τα οργανικά απορρίμματα που τοποθετούνται στους καφέ κάδους, τι είναι η κομποστοποίηση και ποια τα οφέλη της. Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν τέτοια που όπως μας είπε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, Αριστείδης Βρούτσης «εντός πενταμήνου περίπου 700 τόνοι δεν οδηγήθηκαν σε ΧΥΤΑ, αλλά μετατράπηκαν από το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) σε εδαφοβελτιωτικό προϊόν (κομπόστ) καθαρά βιολογικό, το οποίο σύντομα θα διατεθεί στην αγορά, αφού ήδη έχουν ληφθεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Ωστόσο, από την αποτροπή της ταφής των 700 τόνων οργανικών απορριμμάτων όφελος δεν είχε μόνο το περιβάλλον αλλά και τα οικονομικά του Δήμου αφού εξοικονόμησε ένα σημαντικό ποσό από τα τέλη ταφής που θα έπρεπε να πληρώσει στο ΧΥΤΑ.  Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αλέξης Μαυραγάνης θα μας πει σχετικά: «Έχουμε πλέον την ικανοποίηση της επίτευξης των πρώτων απτών σημαντικών αποτελεσμάτων σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, τα οποία ισοδυναμούν με τη μείωση κατά 5% των δημοτικών τελών για τους πολίτες των Βριλησσίων, θέσεις εργασίας και αρκετές εκατοντάδες τόνους λιγότερα ενταφιασμένα απορρίμματα στην Αττική γη».

O Αλέξης Μαυραγάνης

Μέχρι το τέλος Μάρτιου θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση καφέ κάδων σε ολόκληρο το Δήμο και  ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, καλεί όλους τους δημότες να συμμετέχουν στην προσπάθεια αφού « η επιτυχία τώρα βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.