Περιβαλλον

Ecomobility και free mobility

Για την ανεμπόδιστη μετακίνηση στις πόλεις μας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
336850-700696.jpg
ΣΑΪΤΑΣ Π/ ΑΠΕ

Με το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, Οι Πόλεις ενημερώνονται και η Κοινωνία ευαισθητοποιείται» συνεχίζεται για 14η χρονιά η εκστρατεία ECOMOBILITY και για τρίτη χρονιά αντίστοιχα, η εκστρατεία FREE MOBILITY.  Πρόκειται για δύο εκστρατείες που οργανώνει και υλοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση ECOCITY, με στόχο να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά, ώστε να μελετήσουν και να κατανοήσουν τα προβλήματα της μετακίνησης στη πόλη και να δώσουν λύσεις. Επειδή οι αλλαγές έρχονται από τους νέους, το ECOCITY επενδύει στους νέους για να δημιουργήσει  τους ενεργούς πολίτες αλλά και τους οραματιστές πολιτικούς του αύριο. «Η επένδυση του ECOCITY στην καλλιέργεια των εφήβων μας για την προσέγγιση κοινωνικών προβλημάτων είναι προτεραιότητα της οργάνωσης» θα πει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Συντονιστής της Εκστρατείας κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος στη συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση της νέας περιόδου των εκστρατειών.

Οι ομάδες των μαθητών που συμμετέχουν στις εκστρατείες καταγράφουν και  μελετούν τα προβλήματα της πόλης τους, διαβουλεύονται με τους κατοίκους και στο τέλος καταθέτουν τις προτάσεις τους για την ανεμπόδιστη και φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο μετακίνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί δήμοι έχουν υιοθετήσει και υλοποιήσει τις προτάσεις των μαθητών κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Καταθέτοντας την εμπειρία του ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε, ότι ενώ στο αρχικό στάδιο οι μαθητές είναι σχετικά απαθείς και αμέτοχοι, μόλις κατανοήσουν τα προβλήματα που προκαλούνται στη λειτουργία της πόλης από τις συνθήκες και τις συνήθειες της μετακίνησης των πολιτών, η συμπεριφορά τους αλλάζει εντελώς. Όχι μόνο γίνονται ενεργοί και δραστήριοι, έχουν ιδέες και εκπονούν σχέδια για βιώσιμη μετακίνηση, αλλά φροντίζουν  να ευαισθητοποιήσουν και την τοπική κοινωνία. Μέσω της διαβούλευσης ενημερώνουν τους συμπολίτες τους για την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους, και το δικαίωμα της  ελεύθερης πρόσβασης όλων, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τόσο στο κέντρο όσο και στα κτήρια της πόλης τους.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρονιάς, στις πόλεις που οι μαθητές συμμετείχαν στις εκστρατείες παρατηρήθηκε ο περιορισμός της παράνομης κατάληψης χώρων που προορίζεται για τους πεζούς, μεγαλύτερος σεβασμός προς τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες με μωρά, καθώς και τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι εκστρατείες λειτουργούν ως εργαλείο αφύπνισης των πολιτών και πίεσης των τοπικών αρχών.

Οι πόλεις που συμμετέχουν  φέτος στις εκστρατείες είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, το Ηράκλειο, τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, η Κόρινθος, τα Χανιά, το Μαρούσι, η Καβάλα, τα Βριλήσσια, το Ναύπλιο, η Ελευσίνα, η Νίκαια, η Έδεσσα, το Ίλιον, η Κοζάνη, οι Σέρρες, η Νάουσα, η Κατερίνη, η Θέρμη, η Νεάπολη, το Ωραιόκαστρο, η Ποτίδαια, ο Χολαργός, ο Διόνυσος, η Τρίπολη, η Πεύκη και οι Φαρές, ενώ η εκστρατεία υποστηρίζεται από πέντε Υπουργεία.  Παράλληλα έχουν συστρατευθεί και συνεργάζονται πολλά πανεπιστήμια της χώρας καθώς επιμελητήρια και σύλλογοι.  

Οι εκστρατείες θα ολοκληρωθούν με την απονομή των Βραβείων σε τελετή που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών την 1η Απριλίου. Στην ίδια τελετή θα απονεμηθεί και βραβείο στο Δήμο που θα πραγματοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο και τα καλύτερα αποτελέσματα την εκστρατεία στη περιοχή του. Η νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο και θα φιλοξενηθεί από την ευρωβουλευτή κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία στο μήνυμα που έστειλε προς τους μαθητές και τους οργανωτές αναφέρει: « Η μεγάλη παθογένεια στη χώρα μας, που μετατρέπει σε αληθινό Γολγοθά τις μετακινήσεις στους δρόμους, είναι η μη εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας για την προσβασιμότητα. Η πρωτοβουλία σας είναι εξαιρετική. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον και αν καταφέρουμε να τους γίνει κουλτούρα ο σεβασμός προς τα άτομα με αναπηρία, τότε οι συνάνθρωποι μας θα έχουν μια πιο εύκολη και αξιοπρεπή ζωή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ