Περιβαλλον

Μετακίνηση στην πόλη με επίκεντρο τον άνθρωπο

«Βιώσιμη αστική κινητικότητα»

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
335706-697389.jpg

Οι μεγάλες και ωραίες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν σχεδιαστεί με μεγάλους και άνετους δρόμους αλλά όχι για τα αυτοκίνητα. Στον πυρήνα του σχεδιασμού ήταν ο άνθρωπος αφού οι πόλεις είναι ταυτισμένες με τους ανθρώπους και την ιστορία τους. Αντίθετα οι ελληνικές πόλεις συνδέθηκαν με το αυτοκίνητο και ο σχεδιασμός τους υπηρέτησε τις ανάγκες των αυτοκίνητων εις βάρος των ανθρώπινων αναγκών. Για να χωρέσουν περισσότερα αυτοκίνητα διαπλατύναμε τους δρόμους, για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα μικρύναμε τα πεζοδρόμια, ενώ δεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα τα αυτοκίνητα να σταθμεύουν και επάνω στα στενά πεζοδρόμια.

Δεν αντιλέγει κανείς ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να βρίσκει χώρο για τα αυτοκίνητα που έχει δώσει άδεια να κυκλοφορούν, ωστόσο αυτό το χώρο δεν πρέπει να τον κλέβει τόσο από τους πολίτες όσο και από τα άλλα μέσα όπως τα ποδήλατα αλλά και τη δημόσια συγκοινωνία.

Σήμερα συνειδητοποιώντας τις συνέπειες από την υπερβολική χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου αλλά και ακολουθώντας την παγκόσμια τάση για λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερο περπάτημα, ποδήλατο και χρήση δημόσιας συγκοινωνίας περνάμε στη νέα εποχή. Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο έχουν ως στόχο να δώσουν λύσεις μετακίνησης με επίκεντρο τον άνθρωπο και το υγιές περιβάλλον που δικαιούται.

Στην τελευταία του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει 150 Δήμους της χώρας με 9 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εκπονήσουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Τα ΣΒΑΚ αποσκοπούν στην προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης και την καλύτερη ενοποίηση των διαφόρων τρόπων αστικής κινητικότητας. Δίνουν έμφαση στο πολίτη και στη προώθηση αλλαγών στη συμπεριφορά μετακίνησης. Εξετάζουν τον τρόπο λειτουργίας μιας αστικής περιοχής και προτείνουν την ενσωμάτωση των δράσεων για την αστική κινητικότητα σε μια ευρύτερη, βιώσιμη αστική και εδαφική στρατηγική. Καταρτίζονται λαμβάνοντας υπόψη διάφορα πεδία χάραξης πολιτικής και τομείς, όπως οι μεταφορές, οι χρήσεις γης και η χωροταξία, το περιβάλλον, η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και η οδική ασφάλεια. Παρέχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο εφαρμογής στρατηγικών αστικής κινητικότητας.

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την ένταξη των Δήμων στο πρόγραμμα βασίστηκε σε αντικειμενικά κριτήρια όπως για παράδειγμα ο πληθυσμός, ενώ μέτρησε και ο βαθμός ωριμότητας κάθε δήμου, δηλαδή η ύπαρξη ή μη κυκλοφοριακών μελετών. Το Πράσινο Ταμείο για την εφαρμογή της μεθοδολογίας συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Ας ευχηθούμε το 2017 να γίνει η αρχή για πιο ανθρώπινες πόλεις με λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερο περπάτημα και ποδήλατα καθώς και για καλύτερες και ασφαλέστερες μετακινήσεις με δημόσια συγκοινωνία.

Καλή και Ευτυχισμένη Χρονιά!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.