Περιβαλλον

Επιχειρηματίες νομοθετούν μέσω της Τρόικα

Στο προσκήνιο αδιαφανείς σχέσεις της τρόικα με εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33449-74151.jpg

Επείγουσα ερώτηση του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει στο προσκήνιο αδιαφανείς σχέσεις της τρόικα με εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει στην ερώτηση του ο ευρωβουλευτής λίγους μήνες μετά τη δημόσια πρόταση του τότε εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Σερβάζ Ντερούζ για καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και πώληση παραλιών για την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας ακολούθησε η νομοθέτηση της τουριστικής κατοικίας με τον πολυνόμο 4002/11. Η πρόταση του εκπροσώπου της Ε.Ε ήρθε, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, κατόπιν επαφών του «με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής». Και οι προτάσεις των «πιο σημαντικών ανθρώπων εκτός πολιτικής» έγιναν νόμος του κράτους. Και τότε ο Κρίτωνας Αρσένης με ερώτηση του πάλι στην Επιτροπή είχε επισημάνει την έλλειψη διαφάνειας στις επαφές της τρόικα και είχε καταγγείλει ότι πρόκειται για επαφές με επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν βρει χρυσή ευκαιρία να προωθήσουν τα συμφέροντα τους σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος της χώρας.

Με την πρόσφατη ερώτηση του ο κ. Αρσένης καλεί την Επιτροπή να εφαρμόσει την υποχρέωση που έχει από το άρθρο 42 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε και να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα επαφών της τρόικα με ιδιωτικούς φορείς από το 2010 έως σήμερα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη μας εξήγησε ότι « η θεσμοθέτηση της τουριστικής κατοικίας δίνει το δικαίωμα σε λίγους μεγάλους εργολάβους και κτηματομεσίτες να κτίζουν ιδιωτικά χωριά προς πώληση, με ανύπαρκτες διαδικασίες έγκρισης, χωρίς πολεοδομικό σχέδιο, χωρίς δημόσιους χώρους αλλά και με πολλαπλάσιο συντελεστή δόμησης από ό,τι ισχύει για τους πολίτες της χώρας. Θεσμοθετεί στη χώρα μας την ανισότητα καθώς οι πολίτες δεν επιτρέπεται να χτίζουν χωρίς τήρηση πολεοδομικών κανόνων, ενώ οι λίγοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να τηρούν αυτούς τους κανόνες, αλλά και τις διαδικασίες αδειοδότησης που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον».

Η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έχει ήδη προαναγγείλει την ανάπτυξη ιδιωτικών χωριών τουριστικής κατοικίας στο νέο χωροταξικό πλαίσιο που ετοιμάζεται και το οποίο είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Την αρνητική εμπειρία από την τουριστική κατοικία την έχουμε και από την Ισπανία που γονάτισε την οικονομία της μένοντας απούλητες 600.000 παραθεριστικές κατοικίες και άλλες 200.000 μισοτελειωμένες, ενώ παράλληλα καταστράφηκαν οι παράκτιες περιοχές της. Επιπλέον με το εισόδημα της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης να μειώνεται είναι απορίας άξιο που περιμένουν ότι θα πουλήσουν αυτές τις κατοικίες. Στην Κρήτη ήδη υπάρχουν 7.500 απούλητες παραθεριστικές κατοικίες.

Δυστυχώς εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε τις ίδιες χρεοκοπημένες πρακτικές που μας έφεραν στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.