Τα σημεία κλειδιά της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή
Απολογισμός των αποτελεσμάτων και των επιτευγμάτων της
Μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ στο Μαρακές, έφτασε στο τέλος της δίνοντας τη σκυτάλη στη Βόννη της Γερμανίας όπου θα πραγματοποιηθεί η COP23. Σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της COP22, Salaheddine Mezouar έκανε απολογισμό των αποτελεσμάτων και των επιτευγμάτων της Διάσκεψης.
Αφού ευχαρίστησε τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, τα Ηνωμένα Έθνη και όλους εκείνους που εργάστηκαν για να έχει επιτυχία η Διάσκεψη, εξέφρασε την υπερηφάνεια του που η χώρα του φιλοξένησε μια παγκόσμια διάσκεψη με επιτυχία. Πολλές πρωτοβουλίες για την περίοδο μέχρι το 2020 τέθηκαν σε ισχύ στο Μαρακές και ο Πρόεδρος Mezouar ανέφερε ότι πρόκειται μόνο για την αρχή. «Έχουμε μόλις αρχίσει. Έχουμε ένα χρόνο μπροστά μας να επιταχύνουμε ώστε να επιτύχουμε ακόμη πιο τολμηρή δράση για το κλίμα».
Μερικά από τα σημεία κλειδιά για την επίτευξη των στόχων της συγκράτησης της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου που συμφώνησαν τα συμβαλλόμενα μέρη στο Μαρακές αφορούν, καταρχήν τη συγγραφή μιας βίβλου που θα περιλαμβάνει ότι αποφασίστηκε στο Παρίσι και θα αποτελεί το εγχειρίδιο λειτουργίας και τον οδικό χάρτη για την εφαρμογή της Συμφωνίας.
Τη δέσμευση των χωρών για χρηματοδότηση 81 εκατομμυρίων δολαρίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και 23 εκατομμυρίων δολαρίων για την δημιουργία Τεχνολογικού Κέντρου για το Κλίμα, που θα έχει ως σκοπό να υποστηρίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες σε ότι αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.
Την ανάπτυξη ικανοτήτων των αναπτυσσόμενων χωρών, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν και να υλοποιούν δράσεις για το κλίμα και να διαχειρίζονται τους κινδύνους που προκαλεί η κλιματική αλλαγή , ώστε να αντιμετωπιστούν τόσο τα φαινόμενα εσωτερικής μετακίνησης των πληθυσμών όσο και οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες.
Τέλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες κρατών και επενδυτών που έχουν ως στόχο τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα που είναι και ο μοναδικός τρόπος για τη συγκράτηση της θερμοκρασίας.
Ο Πρόεδρος της COP22, Salaheddine Mezouar εξήρε επίσης και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και στη σημαντική συνεισφορά της για την επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.