Περιβαλλον

Τώρα που η «σκόνη» από τη συμφωνία στο Παρίσι έχει καθίσει

Δεν πρέπει για κανένα λόγο να την αφήσουμε να μετατραπεί σε άλλη μια χαμένη ευκαιρία

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315919-623334.jpg

Τώρα που οι πανηγυρισμοί για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Παρίσι τελείωσαν, ήρθε η ώρα της αξιολόγησης αφού ναι μεν είναι ιστορική η απόφαση για συγκράτηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1.5ο C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ωστόσο το γεγονός ότι τα μέρη προσήλθαν στο Παρίσι με στόχους που θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία στους 3ο C περιπλέκει λίγο τα πράγματα.

Αν πάρουμε το παράδειγμα της Ελλάδας, που είναι και η πλέον ευάλωτη ευρωπαϊκή χώρα στην Κλιματική Αλλαγή, η συμφωνία του Παρισιού επιτάσσει για τη χώρα ένα καινούργιο ενεργειακό σχεδιασμό που δεν θα περιλαμβάνει λιγνιτικές μονάδες αλλά ούτε και σχέδια για αγωγούς και εξορύξεις ορυκτών καυσίμων. Ήδη όμως στην Πτολεμαΐδα έχει ξεκινήσει η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας, ενώ και τα σχέδια για εξορύξεις συνεχίζονται. Αν υποθέσουμε ότι και υπόλοιποι παίκτες συνεχίσουν τα ενεργειακά τους σχέδια και περιμένουν από τους άλλους να πάρουν μέτρα, η συμφωνία για συγκράτηση της θερμοκρασίας πάει περίπατο με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του Πλανήτη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε μια προσπάθεια να ανοίξουν τη συζήτηση για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου. Η συν-εκπρόσωπος τύπου των ΟΠ Μαρία Πετεινάκη, που βρέθηκε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της COP21, τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να μην συνεχίσει έργα που αφορούν την ενέργεια, χωρίς ένα νέο ενεργειακό σχεδιασμό και συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών.

«Η Ελλάδα είναι πίσω όσον αφορά τους στόχους διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ πετυχαίνει την μείωση των εκπομπών όχι λόγω πολιτικών πρωτοβουλιών, αλλά κυρίως λόγω μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας από την κρίση. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση προχωράει με την επένδυση 1,4 δις ευρώ για τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 σε μια περίοδο οικονομικής ασφυξίας, γεγονός με το οποίο οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι αντίθετοι» ανέφερε η Ζωή Βροντίση, συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας Ενέργειας των ΟΠ και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Ο Οικολόγος Πράσινος βουλευτής Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στους παράγοντες που διογκώνουν τη κλιματική αλλαγή αλλά και στην αλόγιστη δράση των πολυεθνικών που συντελούν στην εξάντληση των φυσικών πόρων και στην επισιτιστική κρίση. «Ως Οικολόγοι Πράσινοι δεν είμαστε απλά κατά της λιτότητας, αλλά κυρίως κατά της φτώχειας και υπέρ ενός λιτού και αξιοπρεπούς βίου πάνω σε πρότυπα αειφορίας και όχι αλόγιστου καταναλωτισμού. Δεν θεωρούμε την αύξηση του ΑΕΠ θέσφατο αλλά τον προσανατολισμό σε ένα διαφορετικό παραγωγικό και ενεργειακό μείγμα που να εξασφαλίζει διατροφική επάρκεια, βιώσιμη και ισόρροπη οικονομία, κάτι που προτείναμε πρόσφατα στη συζήτηση για τον νέο αναπτυξιακό νόμο στη Βουλή» κατέληξε ο κ. Δημαράς.

Η συμφωνία στο Παρίσι είναι σε γενικές γραμμές μια καλή συμφωνία. Δεν πρέπει όμως να υπάρξει εφησυχασμός. Οι πολίτες έχουμε ρόλο να παίξουμε σ’ αυτό. Άλλωστε η κινητοποίηση των πολιτών κατά τη διάρκεια της COP21 το απέδειξε. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να αφήσουμε να μετατραπεί το Παρίσι σε άλλη μια χαμένη ευκαιρία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.