Περιβαλλον

COP21: Έκκληση Ομπάμα-Ολάντ η υφήλιος «να σταθεί» στο ύψος του διακυβεύματος

«Η διάσκεψη εγείρει μεγάλη ελπίδα που δεν δικαιούμαστε να διαψεύσουμε»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
301147-228562.jpg
EPA/GUILLAUME HORCAJUELO / POOL MAXPP OUT

«Το μέλλον του πλανήτη» θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καλώντας τους ομολόγους του να μην «διαψεύσουν» τη «μεγάλη ελπίδα» που έχει δημιουργήσει η συνάντηση αυτή.

Η COP21 δημιουργεί «μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε», δήλωσε κατά την έναρξη της «ιστορικής» αυτής συνάντησης ενώπιον των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. «Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση... αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου «να αρθούν στο ύψος» του διακυβεύματος της άνευ προηγουμένου αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι.

«Έχουμε την δύναμη να καθορίσουμε το μέλλον μας σήμερα και αύριο, αλλά μόνο εφόσον αρθούμε στο ύψος του διακυβεύματος» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ενώπιον των περίπου 150 ηγετών που έχουν συγκεντρωθεί στο Μπουρζέ, κοντά στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Ο ηγέτης του δεύτερου σε μέγεθος ρυπαντή παγκοσμίως μετά την Κίνα απέρριψε επιπλέον σθεναρά το επιχείρημα βάσει του οποίου η μάχη για την αντιμετωπίση της κλιματικής αλλαγής θα έπληττε την οικονομία.

«Έχουμε αποδείξει ότι δεν υφίσταται πλέον η σύγκρουση μεταξύ της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ