Περιβαλλον

ECOVOICE: 20 χρόνια "Life"

Εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23176-55038.jpg

Η Οδηγία των Οικοτόπων που δημιουργήθηκε πριν από είκοσι χρόνια στόχευε στην προστασία της φυσικής κληρονομιάς της Ε.Ε. Από την οδηγία αυτή δημιουργήθηκε το δίκτυο Natura 2000, το οποίο καλύπτει το 18% του εδάφους της Ε.Ε, με πάνω από 26.000 τοποθεσίες και το πρόγραμμα LIFE που είναι το οικονομικό εργαλείο για την υποστήριξη της οδηγίας.

Σκοπός της οδηγίας είναι η προστασία των οικοσυστημάτων για να μπορέσει να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην Ε.Ε. Τα υγιή οικοσυστήματα του γλυκού νερού παρέχουν καθαρό νερό και βοηθούν στην απομάκρυνση της μόλυνσης από τις τριγύρω περιοχές. Οι υδροβιότοποι δρουν ως φυσικά φράγματα προστασίας κατά των πλημμύρων, απορροφώντας το πλεονάζον βρόχινο νερό. Οι τυρφώνες απορροφούν και κατακρατούν το διοξείδιο του άνθρακα που αποτελεί το μεγαλύτερο αίτιο της κλιματικής αλλαγής, ενώ τα δάση συγκρατούν το χώμα στη θέση του και προστατεύουν από κατολισθήσεις και χιονοστιβάδες.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά η Οδηγία των Οικοτόπων αποτελεί το εργαλείο της Ε.Ε για την προστασία της φύσης που συνεπάγεται και βιώσιμη κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτή τη προσπάθεια το πρόγραμμα LIFE διαδραμάτισε και διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο. Εδώ και 20 χρόνια έχει προσφέρει καθοριστική στήριξη στην Οδηγία των Οικοτόπων και στην διαχείριση των τοποθεσιών Natura 2000. Τα έργα LIFE έχουν στοχεύσει πάνω από 2000 τοποθεσίες του δικτύου, οι οποίες έχουν λειτουργήσει ως πρότυπα διαχείρισης και για πολλές άλλες περιοχές.

Επιπλέον έχουν χρηματοδοτηθεί περιβαλλοντικές πολιτικές και νομοθεσίες σε θέματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα απόβλητα και το αστικό περιβάλλον, ενώ μέσω του προγράμματος ΜΚΟ, δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις έχουν διεξάγει σημαντικά έργα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Φέτος με αφορμή την 20η επέτειο έχουν προγραμματιστεί πάνω από 200 εκδηλώσεις σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια από εθνικές και τοπικές οργανώσεις για τον εορτασμό του γεγονότος. Πάρα πολλές και οι εκδηλώσεις που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται και στην Ελλάδα σε θέματα όπως η διεθνής εμπειρία στην διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια ,ο σχεδιασμός για ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και πολλές άλλες.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύντομη Ιστορία της κλιματικής πολιτικής
Μια σύντομη ιστορία της κλιματικής πολιτικής

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.