Περιβαλλον

ΕCOVOICE: Καθαρίστε τη Μεσόγειο

Πάρε μέρος κι εσύ!

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21882-53169.jpg

Για 17η συνεχή χρονιά το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμού των ακτών. Στόχος της εκστρατείας καθαρισμού είναι αφενός μεν η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και αφετέρου η ευαισθητοποίηση των πολιτών με την ενεργή συμμετοχή τους στην προστασία του περιβάλλοντος. Ένα πρόσθετο σημαντικό στοιχείο της φετινής εκστρατείας είναι η ανάδειξη της σημασίας της βιώσιμης αλιείας. Ο τομέας της αλιείας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και η διαφύλαξη του είναι επιβεβλημένη.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι εθελοντές κατά την διάρκεια των καθαρισμών καταγράφουν τα απορρίμματα, δίνοντας στο Πανεπιστήμιο τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τα στοιχεία και να οδηγηθεί στην αποτύπωση του ρυπαντικού φορτίου για ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών παράκτιων περιοχών, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που παρακολουθούν την ρύπανση των ακτών τους.

Όλοι μας λοιπόν καλούμαστε να πάρουμε μέρος στον εθελοντικό καθαρισμό ακτών, θάλασσας βυθού και άλλων φυσικών πόρων. Το μέρος που θα επιλεχθεί για καθαρισμό μπορεί να είναι μια ακτή, ένα πάρκο ακόμη και η γειτονιά μας. Οι δράσεις καθαρισμού συνοδεύονται συνήθως από καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως ζωντανή μουσική, διαγωνισμοί ζωγραφικής ή γλυπτικής πάνω στην άμμο, θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η συμμετοχή μας θα βοηθήσει όχι μόνο στην βελτίωση της εικόνας των ακτών και στην αφύπνιση μας ώστε να είμαστε πιο προσεκτικοί με τα απορρίμματα μας, αλλά η καταγραφή και η παρατήρηση θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη διαχειριστικών σχεδίων για την πρόληψη και τον περιορισμό των απορριμμάτων στις πηγές τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά στο www.medsoscleanup.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύντομη Ιστορία της κλιματικής πολιτικής
Μια σύντομη ιστορία της κλιματικής πολιτικής

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.