- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ECOVOICE: Διαχείριση του νερού στην πόλη
Μια πρωτοποριακή έρευνα του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα έρευνα σχετικά με την οικιακή χρήση του νερού. Σκοπός της έρευνας ήταν η καταγραφή της σχέσης των νοικοκυριών με το νερό, έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την διαμόρφωση πολιτικών στην ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου.
Παρότι το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν υψηλό και η περιβαλλοντική ευαισθησία ανεπτυγμένη, το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από την έρευνα είναι η ανεπάρκεια της ενημέρωσης και οι ελλιπείς γνώσεις που έχουμε σε σχέση με τον υδάτινο πόρο. Το 48,5% των ερωτηθέντων δεν ξέρει πόση ποσότητα νερού καταναλώνει, το 54,3% δεν γνωρίζει από πού προέρχεται το νερό που πίνει, ενώ το 52,8% δεν εφαρμόζει μέτρα εξοικονόμησης στο σπίτι. Χαρακτηριστικό επίσης της ελλιπούς ενημέρωσης που έχουμε είναι η αξιολόγηση που έκαναν οι συμμετέχοντες για τις χρήσεις που θεωρούν ότι καταναλώνουν περισσότερο νερό. Εκτιμούν ότι το πλύσιμο της αυλής ή το πότισμα των φυτών δεν αποτελούν σημαντικό τμήμα της οικιακής κατανάλωσης, ενώ θεωρούν ότι σπαταλούν περισσότερο νερό στο μπάνιο, στο πλύσιμο των ρούχων και των πιάτων. Ωστόσο σε επόμενες ερωτήσεις έχουν απαντήσει ότι πλένουν τον κήπο ή τη βεράντα με το λάστιχο πρακτική που κατά κοινή ομολογία είναι σπάταλη.
Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το τιμολόγιο του νερού είναι υψηλό, ενώ στη συνέχεια δηλώνουν ότι δεν είναι αντίθετοι στο να υπάρξει αύξηση εφόσον τα χρήματα διατεθούν για την βελτίωση των υποδομών και την προστασία του πόρου. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Νίκου Μπάρδη, η τιμή του νερού στην Ελλάδα παραμένει σταθερή από το 2008 και αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 12 ευρώ το μήνα ανά νοικοκυριό 4 ατόμων. Στην ουσία δεν πληρώνουμε τον φυσικό πόρο αλλά την διαδικασία μέχρι το νερό να φτάσει στο σπίτι μας καθώς επίσης και την αποχέτευση.
Για το λόγο αυτό συντριπτικό είναι και το ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα που θεωρούν ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και άρα η διαχείριση του πρέπει να γίνεται από δημόσιους φορείς. Σε αυτό το ποσοστό έρχεται να προστεθεί και ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας που επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψιν της η τοπική αυτοδιοίκηση και να ξεκινήσει διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους πολίτες.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Ευάγγελος Κουκιάσας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επεσήμανε την έλλειψη κουλτούρας και γνώσης που χαρακτηρίζει τη χώρα μας γύρω από τα ζητήματα διαχείρισης υδάτων, εξαιτίας της οποίας δημιουργήθηκε σε ολόκληρες γενιές η διαστρεβλωμένη αντίληψη περί συνεχούς επάρκειας των υδατικών πόρων. Συγχρόνως ανακοίνωσε την υλοποίηση διετούς εκστρατείας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, που στηριζόμενη στα ευρήματα της έρευνας θα προωθήσει δράσεις και πολιτικές που θα συμβάλλουν στην εμπέδωση της αναγκαιότητας για ορθολογική χρήση του νερού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ένα δυσμενές σενάριο, η άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσει έως και τα 1,8 μέτρα
Αυτό που θεωρείς σκουπίδι, είναι γκουρμέ γεύμα για τις πεταλούδες
Δεύτερος πιο θερμός ο φετινός Μάρτιος στην Ευρώπη
Οι ουσίες PFAS, η ρύπανση και οι εναλλακτικές λύσεις
Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση καθιστά τις ακραίες θερμοκρασίες θανατηφόρες
Το εξελικτικό «οικογενειακό δέντρο» τουςν ίσως είναι πολύ πιο περίπλοκο
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταγραφούν νέα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας
Αυξανόμενες ανησυχίες για την άγρια ζωή - Έκκληση για πανεθνικά μέτρα
Τα έντομα με τον τόσο μικροσκοπικό εγκέφαλο διαθέτουν εκπληκτική νοημοσύνη
Το προϊόν, προς έκπληξη πολλών, δεν έχει οσμή
Τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο της ζωής μας για να αντιμετωπίσουμε τις ενεργειακές κρίσεις
Οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις ήταν περιορισμένες
Η ΕΕ καθυστερεί την πλήρη απαγόρευση PFAS – Εξαιρέσεις για κρίσιμους τομείς και βιομηχανία
Η ανθρώπινη ρύπανση «δηλητηριάζει» τους καρχαρίες με ναρκωτικά και φάρμακα
Σοκαριστικά στοιχεία από την IQAir - Σωματίδια έως και 13 φορές πάνω από τα όρια του ΠΟΥ
Καταστροφές φραγμάτων, απώλειες σε χλωρίδα και πανίδα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
«Μοναδικό. Όπως και εμείς.»
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί για νέα ρεκόρ θερμοκρασίας μέσα στο 2026
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Αν και οι πόλεις σφύζουν από ενήλικα πτηνά, τα νεογέννητα παραμένουν «φαντάσματα» - Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.