Περιβαλλον

ECOVOICE: Ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η Ελλάδα πρέπει να τα χρησιμοποιήσει και μπορεί να τα κατασκευάσει

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19602-48599.jpg

Είναι γεγονός ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού συμβάλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη μείωση του θορύβου. Επιπλέον ο τομέας των οδικών μεταφορών ευθύνεται σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, συνεπώς η εκτεταμένη χρήση τους θα βοηθήσει αισθητά στην αντιμετώπιση του. Ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας που ενισχύει την είσοδο τους στη ζωή μας είναι η απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Και τέλος αποτελεί μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία. Όμως για να είναι περιβαλλοντικά αποτελεσματική η ηλεκτροκίνηση πρέπει να είναι συνδυασμένη με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαφορετικά δεν λέει τίποτα να μεταθέσουμε το πρόβλημα από την Αθήνα στη Μεγαλόπολη ή στην Πτολεμαΐδα.

Για την διερεύνηση των τρόπων ανάπτυξης και διείσδυσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα εκπονήθηκε τεχνική μελέτη από επιστημονικούς φορείς με πρωτοβουλία του Υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη. Η επιτροπή που πραγματοποίησε την μελέτη προτείνει την θέσπιση κινήτρων έτσι ώστε μέχρι το 2015 να προωθηθούν οι πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Τα προτεινόμενα κίνητρα εναρμονίζουν την εθνική πολιτική με τις αντίστοιχες πολιτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και δημιουργούν τις κατάλληλες προοπτικές κοινωνικής αποδοχής των νέων τεχνολογιών στην αυτοκίνηση ενώ συγχρόνως δημιουργούν ευκαιρίες για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Επίσης η επιτροπή προτείνει να σχεδιαστούν και να χρηματοδοτηθούν κατάλληλα προγράμματα έρευνας, ανάπτυξης, επίδειξης και ενημέρωσης για την ηλεκτροκίνηση τα οποία θα πρέπει να αφορούν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για κατάθεση προτάσεων από κοινοπραξίες φορέων με αντικείμενο το σχεδιασμό και την κατασκευή οχημάτων, ηλεκτρικών κινητήρων, ηλεκτρονικών ισχύος και διαχείρισης των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτές τις κοινοπραξίες θα απαιτείται η συμμετοχή κυρίως ελληνικών επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών φορέων.

Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης δήλωσε σχετικά με το θέμα: « Η βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να συμμετάσχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια στην νέα εποχή μετακινήσεων. Το ελληνικό δυναμικό σε επιχειρήσεις εταιρειών, κατασκευών ή και συναρμολόγηση τμημάτων ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις μπαταρίες μέχρι τα κλειστά κυκλώματα ελέγχου λειτουργιών σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό των ερευνητικών ινστιτούτων δημιουργούν καλές προοπτικές συμμετοχής μας στη νέα αυτή βιομηχανία».

Η έκθεση αυτή έχει τεθεί από το ΥΠΕΚΑ σε διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου 2012 και θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία κατάλληλων προοπτικών, αναφορικά με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αυτοκίνησης στη χώρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύντομη Ιστορία της κλιματικής πολιτικής
Μια σύντομη ιστορία της κλιματικής πολιτικής

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.