Περιβαλλον

ECOVOICE: Έξυπνα δίκτυα

Χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρισμού, μικρότερο κόστος λογαριασμών

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18201-46081.jpg

Τους λογαριασμούς του ρεύματος θα δουν οι κάτοικοι των νησιών να μειώνονται στο άμεσο μέλλον με την εφαρμογή του προγράμματος «Έξυπνα Δίκτυα σε 5 νησιά του Αιγαίου». Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 40 εκ. ευρώ που σε πρώτη φάση αφορά τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Κύθνο και Σαντορίνη.

Τα «έξυπνα δίκτυα» υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο του 2011 και σύμφωνα με υπολογισμούς θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 στην Ε.Ε κατά 9% και την ετήσια κατανάλωση των νοικοκυριών κατά 10%. Στην Ελλάδα είναι η πρώτη εφαρμογή και αποτελεί μια από τις λίγες που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι τα έξυπνα δίκτυα και πως θα συνεισφέρουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας άρα και στην μείωση των λογαριασμών μας. Στα έξυπνα δίκτυα, έξυπνες συσκευές θα ενημερώνουν τον καταναλωτή για την πλεονάζουσα ενέργεια έτσι ώστε να χρησιμοποιεί τις ενεργοβόρες συσκευές τις συγκεκριμένες ώρες που η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι φθηνότερη ακριβώς λόγω της χαμηλότερης ζήτησης. Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ του παραγωγού ενέργειας, του διαχειριστή του δικτύου και του καταναλωτή.

Οι πληροφορίες για την παραγωγή και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος θα συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο και ο καταναλωτής θα γνωρίζει την καλύτερη στιγμή για να καταναλώσει φτηνή ενέργεια χωρίς να μειώνεται η άνεση και η εξυπηρέτηση του. Επιπλέον η ανάπτυξη των Έξυπνων Δικτύων αποτελεί και προετοιμασία για την υποδοχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα θα αποθηκεύουν ενέργεια όταν αυτή περισσεύει και θα κινούνται χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Από το ΥΠΕΚΑ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τα επόμενα χρόνια με στόχο την μείωση των εκπομπών στις μετακινήσεις.

Το πρόγραμμα ξεκινάει από τα νησιά λόγω των ιδιαίτερων αναγκών τους σε ενέργεια και θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι το πρόγραμμα να συνδυαστεί και με την ευρύτερη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ