- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τους λογαριασμούς του ρεύματος θα δουν οι κάτοικοι των νησιών να μειώνονται στο άμεσο μέλλον με την εφαρμογή του προγράμματος «Έξυπνα Δίκτυα σε 5 νησιά του Αιγαίου». Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 40 εκ. ευρώ που σε πρώτη φάση αφορά τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Κύθνο και Σαντορίνη.
Τα «έξυπνα δίκτυα» υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο του 2011 και σύμφωνα με υπολογισμούς θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 στην Ε.Ε κατά 9% και την ετήσια κατανάλωση των νοικοκυριών κατά 10%. Στην Ελλάδα είναι η πρώτη εφαρμογή και αποτελεί μια από τις λίγες που υπάρχουν στην Ευρώπη.
Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι τα έξυπνα δίκτυα και πως θα συνεισφέρουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας άρα και στην μείωση των λογαριασμών μας. Στα έξυπνα δίκτυα, έξυπνες συσκευές θα ενημερώνουν τον καταναλωτή για την πλεονάζουσα ενέργεια έτσι ώστε να χρησιμοποιεί τις ενεργοβόρες συσκευές τις συγκεκριμένες ώρες που η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι φθηνότερη ακριβώς λόγω της χαμηλότερης ζήτησης. Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ του παραγωγού ενέργειας, του διαχειριστή του δικτύου και του καταναλωτή.
Οι πληροφορίες για την παραγωγή και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος θα συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο και ο καταναλωτής θα γνωρίζει την καλύτερη στιγμή για να καταναλώσει φτηνή ενέργεια χωρίς να μειώνεται η άνεση και η εξυπηρέτηση του. Επιπλέον η ανάπτυξη των Έξυπνων Δικτύων αποτελεί και προετοιμασία για την υποδοχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα θα αποθηκεύουν ενέργεια όταν αυτή περισσεύει και θα κινούνται χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Από το ΥΠΕΚΑ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τα επόμενα χρόνια με στόχο την μείωση των εκπομπών στις μετακινήσεις.
Το πρόγραμμα ξεκινάει από τα νησιά λόγω των ιδιαίτερων αναγκών τους σε ενέργεια και θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι το πρόγραμμα να συνδυαστεί και με την ευρύτερη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.