Περιβαλλον

ECOVOICE: Διαχείρηση στερεών αποβλήτων

Ένα διεθνές σεμινάριο στην Αθήνα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17492-45102.jpg

Ο δημόσιος διάλογος για το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων συνεχίζεται τόσο από την πολιτεία όσο και από την κοινωνία των πολιτών και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Την εβδομάδα που πέρασε και παρά την πολιτική αναστάτωση που υπήρξε στη χώρα ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσκάλεσε τα συλλογικά και ατομικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης (ανακύκλωση) συσκευών, ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, ελαστικών οχημάτων, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οχημάτων τέλους κύκλου ζωής και αποβλήτων λιπαντικών ελαίων να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Παράλληλα η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης οργάνωσαν διήμερο σεμινάριο με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων σε συνεργασία με την European Environment Bureau (EEB) που μετέφερε την ευρωπαϊκή εμπειρία για διαχείριση με σεβασμό στο περιβάλλον, με ανάκτηση υλικών, με μεθόδους που δεν επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες, με προοπτική για ανάπτυξη θέσεων εργασίας αλλά και με έξυπνους τρόπους μετατροπής μιας συσκευασίας που θα πήγαινε για πέταμα σε ένα χρηστικό αντικείμενο.

Στο σεμινάριο ανταλλάχθηκαν εμπειρίες και αναφέρθηκαν καλές πρακτικές που βασίζονται στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση, στην ανακύκλωση και στην οικιακή κομποστοποίηση έτσι ώστε να φτάσουμε σε μηδενικά απορρίμματα και σε κλείσιμο των χωματερών.

Σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και αντί να πληρώνουν απλά για την συλλογή των απορριμμάτων να μπορούν με τα ίδια χρήματα να έχουν ευρύτερες υπηρεσίες διαχείρισης. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με ιδιώτες όπου θα μπορούν να αναλάβουν όχι μόνο την αποκομιδή αλλά και την ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση.

Όπως επισήμανε ο Stephane Arditi (EEB) η σύγχρονη πολιτική για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στηρίζεται στην αρχή ότι τα απορρίμματα δεν θεωρούνται σκουπίδια αλλά πρώτες ύλες. Στην Ελλάδα της κρίσης μάλλον την αρχή αυτή θα πρέπει να την κάνουμε ευαγγέλιο.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ