Περιβαλλον

ECOVOICE: Π.Ε.Ξ.Ε- κέρδισε

Ένα παιχνίδι εξοικονόμησης ενέργειας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16582-43921.jpg

Το Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας ΠΕΞΕ είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ νοικοκυριών από 11 χώρες της Ευρώπης για την ανάδειξη της «πρωταθλήτριας» χώρας, αλλά και του νοικοκυριού που θα πετύχει την μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και παράλληλα σε εκπομπές CO2. Μέσω του διαγωνισμού που εξελίσσεται διαδικτυακά, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να υλοποιήσουν διάφορες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μπορεί να είναι από την πιο απλή και χωρίς κόστος όπως το σβήσιμο των φώτων που δεν είναι απαραίτητα, έως μεγαλύτερες δράσεις δομικού χαρακτήρα όπως η αλλαγή του λέβητα ή των κουφωμάτων.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2012. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και την εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Helesco ενώ χορηγός του προγράμματος είναι η Eurobank EFG. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε αριθμό συμμετοχών. Μια πρωτιά καθόλου ευκαταφρόνητη αν σκεφτούμε ότι είμαστε η πιο σπάταλη ενεργειακά χώρα. Με αφορμή αυτή την πρωτιά η WWF παρουσίασε και μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που αφορά το ενεργειακό αποτύπωμα των νομών της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα 4500 τόνους CO2 εκλύει ο κάθε Έλληνας το χρόνο, αν και το ενεργειακό αποτύπωμα διαφέρει από νομό σε νομό. Οι πιο σπάταλες ενεργειακά πόλεις είναι οι μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εξαιτίας των μεταφορών και οι πόλεις με δύσκολες κλιματικές συνθήκες εξαιτίας της θέρμανσης. Αντίστοιχα οι πιο οικονομολόγοι νομοί είναι οι νησιωτικοί και οι νότιοι. Σπάταλο επίσης ενεργειακά είναι και το δημόσιο αφού στην Ελλάδα οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες των δημόσιων κτηρίων ξεπερνούν τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Η μελέτη προσφέρει πολλές πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας στα νοικοκυριά. Πληροφορίες που θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σχεδιαστούν δράσεις αλλά και να προωθηθούν κονδύλια σε περιοχές με πρόβλημα. Για παράδειγμα όπως προκύπτει από την έκθεση η βελτίωση της απόδοσης των μεταφορών με αύξηση των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά 10% θα προσδώσει όφελος 1 δις ευρώ, ενώ η προώθηση δράσεων στον κτηριακό τομέα για εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να φέρει 215.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάστημα δεκαετίας.

Με την συμμετοχή μας στο ΠΕΞΕ (το κάθε νοικοκυριό μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στην ιστοσελίδα http://gr.theclimatecup.eu) εκτός από τα χρηματικά έπαθλα μπορούμε με στοχευμένες δράσεις χωρίς κόστος να εξοικονομήσουμε μέχρι και 1000 ευρώ ετησίως. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα βοηθηθούμε στην αλλαγή των συμπεριφορών μας στο θέμα της σωστής χρήσης της ενέργειας, χωρίς να στερηθούμε τίποτα από τις βασικές μας ανάγκες σε θέρμανση, ψύξη, ηλεκτρισμό. Το γεγονός πάντως ότι η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στη λίστα συμμετοχών δείχνει ότι η οικονομική κρίση έχει αρχίσει να μας κάνει να ενδιαφερόμαστε όλο και περισσότερο και για το περιβάλλον.

image

image

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ