ECOVOICE: Απόφαση «οξυγόνο» για τα θαλάσσια οικοσυστήματα
Πρώτο βήμα κατά της ανεξέλεγκτης αλιείας
Θετική έκβαση είχε η προσπάθεια του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων ώστε να περιοριστεί η αλιεία με μηχανότρατες σε ότι ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δηλαδή η ελάχιστη απόσταση που να επιτρέπεται η αλιεία με μηχανότρατες από τις ακτές να είναι στο ενάμιση ναυτικό μίλι και όχι στο ένα που ήταν μέχρι πρόσφατα.
Η υπογραφή αυτής της απόφασης από τον κ. Παμπούκη αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τον περιορισμό της καταστροφής των ελληνικών θαλασσών. Αποτελεί «ανάσα» για τα ταλαιπωρημένα θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά και δικαίωση των προσπαθειών του «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» που από το 2008 δίνει τον αγώνα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ωστόσο μόνο αυτό το μέτρο δεν αρκεί για να προστατευθούν οι ελληνικές θάλασσες. Έρευνες του Αρχιπελάγους έχουν καταδείξει τις σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες που προκαλεί η ανεξέλεγκτη αλιεία με μηχανότρατα στα παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα και τη δραματική υποβάθμιση που προκαλεί στα ιχθυαποθέματα.
Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα που να καθορίζουν συγκεκριμένα αλιευτικά πεδία στα κατάλληλα θαλάσσια οικοσυστήματα και να υπάρξει σταδιακή μείωση στο συγκεκριμένο αλιευτικό στόλο στον αριθμό που ελληνικές θάλασσες μπορούν να αντέξουν. Πρέπει να αναβαθμιστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που σήμερα υπολειτουργούν και να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την καταστροφική παράνομη αλιεία όπως η αλιεία με δυναμίτη.
Η μείωση των ιχθυαποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες δεν αποτελεί μελλοντικό σενάριο είναι ήδη γεγονός. Ο αφανισμός σπάνιων ειδών που ζουν επί αιώνες στις θάλασσες μας είναι μια πραγματικότητα που συνιστά μια ρεαλιστική απειλή. Οφείλουμε να σταματήσουμε την υπερεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου προκειμένου να μην παραδώσουμε μια χρεοκοπημένη φυσική κληρονομιά στις επόμενες γενιές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.