Περιβαλλον

ECOVOICE: Πράσινες προτάσεις για τους θεσμούς

Από τους Οικολόγους - Πράσινους

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16240-43417.jpg

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή της κρίσης ζητάει από την Ελλάδα θεσμικές αλλαγές προκειμένου να αποφευχθεί η χρεωκοπία της χώρας. Δυστυχώς όμως οι επαγγελματίες της πολιτικής καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει η λέξη «θεσμικές» και χειρίζονται την κατάσταση με γνώμονα την δική τους επιβίωση.

Από την άλλη πλευρά οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν επηρεάζουν σε τίποτα και τίποτα δεν τους ανήκει. Αν δούμε πόσο βέβηλα αντιμετωπίζεται ο δημόσιος χώρος από τους πολίτες θα καταλάβουμε ότι και τα πιο απλά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν θεσμικά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι με μια σειρά προτάσεων ανοίγουν τον δημόσιο διάλογο για θεσμικές αλλαγές προκειμένου «να ξαναβρούμε το νόημα της δημοκρατίας» αλλά και να «αποτραπεί ο κίνδυνος του να μεταφραστεί η αγανάκτηση του κόσμου σε άνοδο του λαϊκισμού με ανάδειξη ηγετών με ελάχιστο σεβασμό στους δημοκρατικούς κανόνες». Η διαβούλευση θα κρατήσει ένα μήνα και θα κλείσει με το Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων στο τέλος Οκτωβρίου.

Τα δημοψηφίσματα και η αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική είναι από τις κύριες προτάσεις των Πρασίνων. «Η εκλογική ετυμηγορία δεν μπορεί να αποτελεί λευκή επιταγή για τις κυβερνήσεις» επισήμανε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων και συμπλήρωσε ότι οι «οι πολίτες δικαιούνται να έχουν λόγο σε όλη την διάρκεια της τετραετίας για τις πολιτικές που υιοθετούνται». Για την απλή αναλογική οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι «είναι το μόνο σύστημα που κατοχυρώνει την ισότητα της ψήφου των πολιτών και αναχαιτίζει την έφοδο των κομματικών στρατών για τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού».

Μείωση σε 200 των εδρών της βουλής με παράλληλη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων των κομμάτων στο 50% σε σχέση με το 2010. Μείωση κατά 50% των μισθών των βουλευτών και κατάργηση των πρόσθετων αποδοχών για συμμετοχή σε επιτροπές.

Ισχυρή περιβαλλοντική διακυβέρνηση με ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις πολιτικές όλων των Υπουργείων.

Κράτος Δικαίου με αλλαγή νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών, αυτοδιοίκητο για την δικαιοσύνη, βουλευτική ασυλία οριοθετημένη καθαρά σε θέματα πολιτικού χαρακτήρα, διαφάνεια στον τρόπο διοίκησης που μπορεί να εγγυηθεί η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο, Συνταγματικό Δικαστήριο και Ανεξάρτητες Αρχές είναι μερικές από τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για να μην γίνει η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και κατάρρευση του κράτους.

Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων αποτελούν σχέδιο διαβούλευσης με τους πολίτες και όχι τελειωτικές θέσεις. Τις καταθέτουν σε δημόσιο διάλογο με σκοπό να ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις για την διαμόρφωση του τελικού κειμένου όπως προστάζει η Δημοκρατία. Άλλωστε το αίτημα για Πραγματική Δημοκρατία έχει τεθεί ήδη από τους πολίτες στις πλατείες.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ