Περιβαλλον

ECOVOICE: Music and Culture Festival

Ένα διεθνές φεστιβάλ με οικολογικές ευαισθησίες στην Αρχαία Ολυμπία

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15257-41738.jpg

Ετοιμαστείτε για μια δυνατή φεστιβαλική εμπειρία, διαφορετική από ότι έχουμε ζήσει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Το Music and Culture Festival Ancient Olympia 2011 (MCF), το πολυμορφικό μουσικό γεγονός του καλοκαιριού, θα πραγματοποιηθεί στην πανέμορφη περιοχή Κούμανη, στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, δίπλα στο αρχαίο δρύινο δάσος της Φολόης (έκτασης 218 τ.χλμ.) και στους ναούς του Πάνα και της Άρτεμις. Μια γιορτή μέσα στη φύση, σε πλήρη αρμονία με το τοπίο.

Σε διάρκεια έξι ημερών, από την 27η Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου 2011, οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα απολαύσουν 250 καλλιτέχνες από 40 χώρες μέσα σε μια πανδαισία συναυλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, από τρία stage που θα λειτουργούν παράλληλα και θα φιλοξενήσουν περισσότερα από 8 είδη μουσικής. Παράλληλα με τη μουσική είναι προγραμματισμένα διάφορα πολιτιστικά και ενημερωτικά δρώμενα που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές ντοκιμαντέρ, εργαστήρια και performances.

Αναπόσπαστο στοιχείο του φεστιβάλ θα είναι η ενημέρωση των επισκεπτών γύρω από διάφορα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πνευματικά θέματα, γύρω από την οικολογία και την βιοποικιλότητα της περιοχής, καθώς η παροχή χρήσιμων συμβουλών για υπεύθυνη διασκέδαση και διαβίωση μέσα στη φύση.

Η τοποθεσία, δίπλα στο μοναδικό επίπεδο δάσος της Ελλάδας, είναι ιδανική για φεστιβάλ και κατασκήνωση, ενώ προσφέρει μία φανταστική εμπειρία λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλους που τη περιβάλει. Βελανιδιές, καστανιές, πλατάνια, πουρνάρια, αριές, κουμαριές, ρείκια, σπάρτα, καρυδιές, οπωροφόρα δέντρα, φαράγγια και ρυάκια, διαμορφώνουν ένα μαγευτικό τοπίο. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας η Φολόη θεωρούταν κατοικία Κενταύρων, νυμφών και νεράιδων.

Το MCF θα αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για να προστατέψει το μοναδικό οικοσύστημα της Φολόης και να αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση των επισκεπτών. Σκοπός του φεστιβάλ είναι να μειώσει το οικολογικό του αποτύπωμα (μείωση σπατάλης ενέργειας και χρήση ΑΠΕ, μείωση- επαναχρησιμοποίηση- κομποστοποίηση- ανακύκλωση απορριμμάτων και εφαρμογή πολιτικής μηδενικών αποβλήτων, ορθολογική χρήση νερού, ενθάρρυνση χρήσης μαζικών μέσων μεταφοράς, χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και πράσινων προμηθειών, χρήση τοπικών και βιολογικών προϊόντων, υποστήριξη τοπικών οικολογικών κινήσεων, συλλόγων και παραγωγών- προμηθευτών, ενεργοποίηση εθελοντικών ομάδων καθαριότητας με αντισταθμιστικά οφέλη) και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τη τοπική κοινωνία.

Για το σκοπό αυτό μια ομάδα ειδικών για τη βιωσιμότητα έχει σχεδιάσει και θα υλοποιήσει, σε συνεργασία με μια ομάδα εθελοντών, ένα αναλυτικό πλάνο περιβαλλοντικής διαχείρισης, που διαμορφώθηκε με βάση τα πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης μεγάλων μουσικών εκδηλώσεων “Green Festival Awards” και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για αντίστοιχα φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Η συνύπαρξη σε ενότητα με τη φύση και τις άλλες μορφές ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του φεστιβάλ, καθώς μία από τις κύριες αποστολές των διοργανωτών είναι να δείξουν ότι οι εφήμερες ανθρώπινες κοινότητες είναι ικανές να συνυπάρξουν αρμονικά με τη φύση.

Για να επιτευχθεί αυτό καλούν όλους τους επισκέπτες που θα πάνε στο Φεστιβάλ να είναι εξοπλισμένοι πάνω απ όλα με καλή διάθεση και υπεύθυνη συμπεριφορά (προς τους άλλους κατασκηνωτές και τη φύση) για να είναι για όλους μια μοναδική και απολαυστική εμπειρία.

Στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ φιλοξενούνται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη περιβαλλοντική διαχείριση, αλλά και χρήσιμοι κανόνες συμβίωσης που όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να γνωρίζουν και να σεβαστούν: www.musicandculture.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ