- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ECOVOICE: Απόπειρα διάσωσης ζωνοδελφινιού
Κυριακή απογευματάκι όταν το καταδυτικό κέντρο Planet Blue δέχεται ένα τηλεφώνημα
Κυριακή απογευματάκι, από τα πρώτα του φετινού καλοκαιριού, όταν το καταδυτικό κέντρο Planet Blue δέχεται ένα τηλεφώνημααπό το Λιμεναρχείο Λαυρίου. Ένα δελφίνι έχει βρεθεί στην ακτή του Αγίου Νικολάου της Λαυρεωτικής και αργοπεθαίνει.
Σε λίγα λεπτά η ομάδα διάσωσης βρίσκεται μπροστά σ’ ένα πανέμορφο πλάσμα που εξουθενωμένο έχει εξοκείλει στην ακτή και δυσκολεύεται να αναπνεύσει. «Είναι σχεδόν αδύνατο να περιγράψουμε τα συναισθήματα που μας προκάλεσε τόσο το θέαμα, όσο και η επαφή με το πανέμορφο θηλαστικό» μας αφηγείται ο Παναγιώτης Τασιαντάμης μέλος της ομάδας. Οι διασώστες αφού το εξετάζουν και δεν διαπιστώνουν κάποιο τραυματισμό παρά μόνο κάποια παράσιτα στο φυσητήρα και στην ουρά του, προσπαθούν να το κατευθύνουν σε βαθύτερα νερά πιστεύοντας ότι η περιπέτεια του τελείωνε.
Το ζωνοδέλφινο όμως κατευθύνθηκε πάλι προς την ακτή. Οι διασώστες άρχισαν να το διευκολύνουν όσο περισσότερο γινόταν με την αναπνοή του φροντίζοντας να διατηρεί την θέση του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τραυματίζεται από τις πέτρες στα αβαθή. Συγχρόνως προσπαθούν να το ηρεμήσουν για να μπορέσει να ανακτήσει το κανονικό ρυθμό της αναπνοής του. «Δεν ξέρω αν ακούγεται υπερβολικό αλλά στις ώρες που περάσαμε με το δελφίνι μέσα στο νερό νιώσαμε πως μπορέσαμε πραγματικά να επικοινωνήσουμε μαζί του» εξομολογείται συγκινημένος ο Παναγιώτης. Η περίπτωση όμως του δελφινιού ήταν πραγματικά δύσκολη και αφού η ομάδα δεν μπορούσε να βρει κάποιο φορέα του δημοσίου να βοηθήσει, ζήτησε τη συμβολή των γιατρών του Αττικού Πάρκου οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν αμέσως.
Το δελφίνι μεταφέρθηκε στις δεξαμενές του πάρκου αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι άλλαξε μέσα σε έναν χρόνο
Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων
Η Λέρος αποκτά δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης και νέους αγωγούς
Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός
Γιατί βάζει πλώρη προς τουριστικά θέρετρα
Διαθέτουν οκτώ αισθήσεις, θυμούνται σχήματα για σχεδόν έναν χρόνο
Το λάθος που κάνουμε όλοι
Πού έφτασε η μέση θερμοκρασία
Προειδοποίηση για ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα
Ο κίνδυνος σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς ο αέρας που αναπνέουμε αποκαλύπτει τις ανισότητες μιας πόλης
Μελέτη του World Weather Attribution δείχνει ότι το φαινόμενο θα ήταν αδύνατο χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση
Η λειψυδρία δεν είναι φυσική καταστροφή, είναι μια δοκιμασία διακυβέρνησης
Νέα δεδομένα για ένα από τα πιο άγνωστα σαρκοφάγα του πλανήτη, μετά από 25 χρόνια ερευνών σε Βολιβία και Περού
Τα στοιχεία σοκ για τη «νέα πραγματικότητα» που διαμορφώνεται στον πλανήτη
Πάνω από 1 δισ. παιδιά απειλούνται ταυτόχρονα από καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασία και ακραία καιρικά φαινόμενα
Θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια είδη στον κόσμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.