Περιβαλλον

ECOVOICE: Απόπειρα διάσωσης ζωνοδελφινιού

Κυριακή απογευματάκι όταν το καταδυτικό κέντρο Planet Blue δέχεται ένα τηλεφώνημα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14803-41017.jpg

Κυριακή απογευματάκι, από τα πρώτα του φετινού καλοκαιριού, όταν το καταδυτικό κέντρο Planet Blue δέχεται ένα τηλεφώνημααπό το Λιμεναρχείο Λαυρίου. Ένα δελφίνι έχει βρεθεί στην ακτή του Αγίου Νικολάου της Λαυρεωτικής και αργοπεθαίνει.

Σε λίγα λεπτά η ομάδα διάσωσης βρίσκεται μπροστά σ’ ένα πανέμορφο πλάσμα που εξουθενωμένο έχει εξοκείλει στην ακτή και δυσκολεύεται να αναπνεύσει. «Είναι σχεδόν αδύνατο να περιγράψουμε τα συναισθήματα που μας προκάλεσε τόσο το θέαμα, όσο και η επαφή με το πανέμορφο θηλαστικό» μας αφηγείται ο Παναγιώτης Τασιαντάμης μέλος της ομάδας. Οι διασώστες αφού το εξετάζουν και δεν διαπιστώνουν κάποιο τραυματισμό παρά μόνο κάποια παράσιτα στο φυσητήρα και στην ουρά του, προσπαθούν να το κατευθύνουν σε βαθύτερα νερά πιστεύοντας ότι η περιπέτεια του τελείωνε.

Το ζωνοδέλφινο όμως κατευθύνθηκε πάλι προς την ακτή. Οι διασώστες άρχισαν να το διευκολύνουν όσο περισσότερο γινόταν με την αναπνοή του φροντίζοντας να διατηρεί την θέση του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τραυματίζεται από τις πέτρες στα αβαθή. Συγχρόνως προσπαθούν να το ηρεμήσουν για να μπορέσει να ανακτήσει το κανονικό ρυθμό της αναπνοής του. «Δεν ξέρω αν ακούγεται υπερβολικό αλλά στις ώρες που περάσαμε με το δελφίνι μέσα στο νερό νιώσαμε πως μπορέσαμε πραγματικά να επικοινωνήσουμε μαζί του» εξομολογείται συγκινημένος ο Παναγιώτης. Η περίπτωση όμως του δελφινιού ήταν πραγματικά δύσκολη και αφού η ομάδα δεν μπορούσε να βρει κάποιο φορέα του δημοσίου να βοηθήσει, ζήτησε τη συμβολή των γιατρών του Αττικού Πάρκου οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν αμέσως.

Το δελφίνι μεταφέρθηκε στις δεξαμενές του πάρκου αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή του.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ