- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
ECOVOICE: Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα
Το τελευταίο καιρό ζούμε σε συνθήκες φόβου και αβεβαιότητας για το αύριο.
Το τελευταίο καιρό όλοι μας ζούμε σε συνθήκες φόβου και αβεβαιότητας για το αύριο. Η οικονομική κρίση μας έχει απορροφήσει και δεν μπορούμε να σκεφτούμε και να ασχοληθούμε με την μεγαλύτερη απειλή που είναι μπροστά μας. Την κλιματική αλλαγή.
Με πρωτοβουλία του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Προβόπουλου το 2009 συστάθηκε μια επιστημονική επιτροπή με σκοπό να μελετήσει τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της έκθεσης παρουσιάστηκαν εχτές από τον καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, παρουσία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της Υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη και είναι πραγματικά απογοητευτικά για το μέλλον της χώρας μας.
Σύμφωνα με την μελέτη θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, στη βιοποικιλότητα, στην υγεία, στην οικονομία και στην κοινωνία. Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα η θερμοκρασία θα ανέβει σημαντικά ενώ αντίστοιχα η βροχή θα μειωθεί από 5% στην καλύτερη περίπτωση έως 19% στην χειρότερη. Θα επιταθεί το πρόβλημα της ξηρασίας και της λειψυδρίας, οι μέρες του καύσωνα θα αυξηθούν και θα υπάρξει εντονότερο πρόβλημα πυρκαγιών. Περίπου 1000 χιλιόμετρα των ακτογραμμών μας κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και πολλές παραθαλάσσιες περιοχές θα βρεθούν κάτω από την στάθμη του νερού. Θα υπάρξει ερημοποίηση περιοχών και επανεμφάνιση ασθενειών που υπάρχουν σήμερα σε θερμότερα κλίματα. Θα πληγούν τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η αλιεία.
Αν δεν ληφθούν μέτρα το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία αναμένεται έως το 2.100 στα 701 δις. Ευρώ, που ισοδυναμεί με το τριπλάσιο του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ της χώρας. Από την άλλη πλευρά η κοινωνική διάσταση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα είναι τεράστια για την χώρα μας με τα εκατομμύρια των περιβαλλοντικών προσφύγων από τις περιοχές που θα πλημμυρίσουν.
Όπως τόνισε η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη η μελέτη αυτή μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την χάραξη πολιτικών για το περιβάλλον. « Κλιματική αλλαγή και πράσινη ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι οι δύο όψεις της προσπάθειας για μείωση της κατανάλωσης των φυσικών πόρων και της διατήρησης τους στο σήμερα και το αύριο».
Πρόκειται για μια πολύ αναλυτική μελέτη 500 σελίδων που θα παρουσιαστεί σταδιακά- μέσα από την ecovoice- για τον κάθε τομέα που η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.