Περιβαλλον

ECOVOICE: Ταξίδι στο κέντρο της Γης

(Νέο) Πάρκο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης που σκοπεύει να μας αλλάξει συνήθειες και νοοτροπία και να μας μάθει τη βιώσιμη κατανάλωση

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 349
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14714-32753.jpg

«Θέλουμε να συμβάλουμε στην απόκτηση Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης, να προωθήσουμε τη βιώσιμη κατανάλωση. Δηλαδή ενός διαφορετικού τρόπου αντίληψης και συμπεριφοράς ώστε να υιοθετήσουμε μια στάση ζωής ικανής να διαφυλάξει το περιβάλλον και ταυτόχρονα να συμβάλει στη συλλογική μας ευημερία». Ο Χρήστος Ζούρας είναι διευθυντής της νεοσύστατης μη κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής «Οργάνωση ΓΗ», η οποία σκοπεύει να μας πείσει ότι μπορούμε να ζήσουμε καλά και με λιγότερα.

«Να το πούμε λίγο διαφορετικά; Για να ζήσει κάποιος καλά δε χρειάζεται ούτε να ακολουθεί τις μόδες ούτε να επιδεικνύει τα υλικά του υπάρχοντα έτσι όπως συνηθιζόταν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. με λίγα λόγια αυτό ήταν το μοντέλο της επιτυχίας. Ε, λοιπόν, όχι. Ένα θύμα της κουλτούρας της υπερκατανάλωσης είναι και, λίγο-πολύ, είμαστε όλοι μας. Αλλά έτσι δεν πάμε πουθενά, δεν έχουμε μέλλον, ούτε εμείς ούτε ο πλανήτης. Η νοοτροπία αυτή πρέπει να αλλάξει». Στο πλαίσιο αυτό, η «Οργάνωση Γη» ετοιμάζει ένα νέο πάρκο στην πόλη, στο Κτήμα Βασιλίσσης, που γειτνιάζει με το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», θα λέγεται «Κέντρο της Γης» και θα ανοίξει τις πόρτες του στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σαν οικολογικό σχολείο

Στο «Κέντρο της Γης», περίπου 25 στρεμμάτων, θα υπάρχει ένας χώρος βιολογικής καλλιέργειας όλων των φυτών και των λαχανικών που υπάρχουν στην ελληνική γη – και η δυνατότητα να μάθει ο καθένας να τα καλλιεργεί μόνος του. Επίσης, ένας εκθεσιακός χώρος με παλαιά αγροτικά εργαλεία, ένα μουσείο Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης, αίθουσα προβολών και συνεδριάσεων, ενώ το κοινό στο οποίο θα απευθύνεται είναι τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας αλλά και οι ενήλικες, οι ιδιωτικοί και κρατικοί φορείς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. «Προτεραιότητα βέβαια έχουν τα παιδιά» λέει ο κ. Ζούρας, καθώς «είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι καλλιεργώντας αυτή την ηθική από νωρίς μπορούμε να ελπίζουμε σε όλο και περισσότερους συνειδητοποιημένους πολίτες».

Πανηγύρι της Γης

H «Οργάνωση ΓΗ» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ διοργανώνουν το «Πανηγύρι της Γης», μια διήμερη γιορτή με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, στις 4 & 5 Ιουνίου. Το «Πανηγύρι της Γης» έχει σκοπό την προώθηση των βιολογικών προϊόντων και την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος με οικολογικούς τρόπους. Πάρκο «Κέντρο της Γης», Λεωφόρος Δημοκρατίας 67, Ίλιον, 210 2325.380, www.organizationearth.org

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ