Διασυνοριακά περιβαλλοντικά εγκλήματα
Έχει παρατηρηθεί και παράνομη συλλογή και διακίνηση σπανίων και απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επανειλημμένα έχουν φέρει στο προσκήνιο την έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής για το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, τη λαθροθηρία και τη λαθροϋλοτομία. Επιπλέον κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιστατικά μεταφοράς επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων από οργανωμένες ομάδες που συχνά είναι και οπλισμένες. Το τελευταίο διάστημα δε, το κακό έχει παραγίνει με θύματα κτηνοτρόφους που βλέπουν τα κοπάδια τους να εξαφανίζονται, ενώ έχει παρατηρηθεί και παράνομη συλλογή και διακίνηση σπανίων και απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης συγκάλεσε σύσκεψη στο Υπουργείο προκειμένου να χαραχτούν οι πολιτικές εκείνες που θα πατάξουν το διασυνοριακό έγκλημα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του ελληνικού τμήματος της INTERPOL,εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας στην Ελλάδα, σχετικοί υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και εκπρόσωποι των περιφερειακών δασαρχείων.
Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για την έξαρση των περιστατικών διασυνοριακού εγκλήματος, ενώ αναφέρθηκε ότι το λαθρεμπόριο άγριας ζωής είναι το τέταρτο παγκοσμίως σε οικονομικά μεγέθη μετά από τα ναρκωτικά, τα όπλα και το εμπόριο ανθρώπων. Τονίστηκε ότι χρειάζεται στενότερη συνεργασία και ανταλλαγή ευαίσθητων δεδομένων και πληροφοριών για την πάταξη του. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του εγχειρήματος με συγκεκριμένα βήματα και να χαράξουν έναν οδικό χάρτη για την πάταξη της λαθραίας διακίνησης προϊόντων που αποτελούν εθνική μας φυσική κληρονομιά.
Ο Αν. Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε σχετικά: «το διασυνοριακό έγκλημα , αν και μέχρι τώρα δεν είναι καταγεγραμμένο συστηματικά, δείχνει να δημιουργεί τεράστια προβλήματα ασφάλειας στις απομονωμένες περιοχές, στερεί φυσικούς και οικονομικούς πόρους, αλλά και θέσεις εργασίας από τις ορεινές κοινότητες που ήδη βρίσκονται σε μαρασμό. Χρειάζεται λοιπόν άμεσα να αποτιμηθεί επακριβώς και να αντιμετωπιστεί με διακρατική συνεργασία, σε συνδυασμό με την δημιουργία, την ειδική εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ειδικού σώματος προστασίας της φύσης.
Η συστηματοποίηση και η διάχυση της πληροφορίας, η παρακολούθηση των συνόρων με νέες τεχνολογίες και η ενδυνάμωση των δικτύων επικοινωνίας μεταξύ όμορων υπηρεσιών με τις γειτονικές χώρες αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.