Περιβαλλον

ECOVOICE: Το σύμφωνο των δημάρχων

Οι Ευρωπαϊκές πόλεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11568-36184.jpg

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 80% περίπου των πολιτών ζουν σε αστικές περιοχές, με αποτέλεσμα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται μέσα στις πόλεις να αγγίζουν ποσοστά μεγαλύτερα και από το μισό των συνολικών εκπομπών. Κάτω από την πίεση αυτής της πραγματικότητας η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος αποτελεί άμεση προτεραιότητα στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύει τα κράτη μέλη να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020. Οι Ευρωπαϊκές πόλεις όμως παίρνουν τα ηνία και μπαίνουν μπροστά αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

Από την πρωτοβουλία αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γεννήθηκε το Σύμφωνο των Δημάρχων, που αποτελεί μια δέσμευση των πόλεων που το υπογράφουν, να υπερβούν το στόχο του 20% που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της υλοποίησης δικού τους σχεδίου δράσης για την ενεργειακή βελτίωση των πόλεων και την χρήση καθαρότερης ενέργειας.

Πρωτοπόρες πόλεις της Ευρώπης όπως η Βαρκελώνη, το Παρίσι, η Γενεύη και η Κοπεγχάγη για να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή δημιουργούν τοπικές πολιτικές βιώσιμης ενέργειας και εξασφαλίζουν τοπικές θέσεις εργασίας ενώ συγχρόνως βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και αντιμετωπίζουν κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Οι πόλεις που έχουν υπογράψει το Σύμφωνο δεσμεύονται να υποβάλλουν εκθέσεις και να ελέγχονται για το πώς υλοποιούν τα σχέδια δράσης. Η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών ώστε να λαμβάνουν μέρος στην υλοποίηση του σχεδίου καθώς και η δικτύωση με άλλες πόλεις που συμμετέχουν περιλαμβάνονται στις βασικές δεσμεύσεις των υπογραφόντων.

Ένας μηχανισμός που ονομάζεται carbon cities climate registry θα καταγράφει τις αστικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα παρακολουθεί τις τοπικές δράσεις. Οι κάτοικοι των πόλεων που θα συμμετέχουν θα μπορούν να παρακολουθούν τις προόδους της πόλης τους αλλά και να συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους σε σχέση με τις αντίστοιχες πόλεις που εκπονούν τα ίδια σχέδια δράσης. 

Η συμφωνία παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής Δημάρχων για το κλίμα στην πόλη του Μεξικού. Από την Ελλάδα συμμετέχουν περίπου πενήντα πόλεις. Αρκετοί δήμοι της Αττικής, νησιά και επαρχιακές πόλεις.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ