Περιβαλλον

Πολυτροπικότητα στις Αστικές Μεταφορές

Κάθε χρόνο από τις 16 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
107278-212782.jpg

Κάθε χρόνο από τις 16 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών δήμων να εισάγουν και να προωθήσουν τη βιώσιμη μετακίνηση στη πόλη. Μετά από 13 χρόνια η πρωτοβουλία έχει γίνει θεσμός που αγκαλιάστηκε όχι μόνο από ευρωπαϊκούς δήμους αλλά και από δήμους σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2014 συμμετείχαν πάνω από 2000 πόλεις σε 44 χώρες. Το σημαντικό είναι ότι πολλές από τις πόλεις που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια υιοθέτησαν στην καθημερινότητα τους τις δράσεις που είχαν υλοποιήσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας. Δυστυχώς όμως δεν έχει συμβεί το ίδιο και στην Αθήνα που κάθε Σεπτέμβρη ακούμε εξαγγελίες για ποδηλατοδρόμους που στο τέλος όμως δεν υλοποιούνται.

Κάθε χρόνο η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας επικεντρώνεται σε ένα ειδικό θέμα σχετικό με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Φέτος το θέμα φέρει τον τίτλο «Επιλέγω Αλλάζω Συνδυάζω» και εστιάζει στην πολυτροπικότητα των μετακινήσεων μας. Πως δηλαδή μπορούμε να συνδυάσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης εντός της πόλης, όπως το ποδήλατο και το περπάτημα. Ενθαρρύνει τους πολίτες να εξετάσουν όλο το φάσμα των μεταφορικών επιλογών που έχουν και να διαλέξουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα.

Συχνά από συνήθεια βασιζόμαστε στο ίδιο μέσο μεταφοράς χωρίς να ψάχνουμε και πολύ εάν πραγματικά είναι και το πιο κατάλληλο. Ειδικά για την Ελλάδα το αυτοκίνητο θεωρείται το καταλληλότερο μέσο που καλύπτει όλες τις ανάγκες μας και μας εξασφαλίζει την εγγυημένη μεταφορά μας από πόρτα σε πόρτα. Ωστόσο αυτή η αντίληψη εκτός ότι είναι παρωχημένη δεν ευσταθεί κιόλας αφού είναι σίγουρο ότι θα μπλέξουμε στη κίνηση. Αν σκεφτούμε τις επιλογές που έχουμε θα διαπιστώσουμε ότι χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα πόδια μας ή το ποδήλατο μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, να βελτιώσουμε την υγεία μας και να βοηθήσουμε το περιβάλλον και τις πόλεις μας που ασφυκτιούν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαστε ανοιχτοί στο καινούργιο και πρόθυμοι να το δοκιμάσουμε.

Ωστόσο πέρα από την προθυμία του πολίτη πρέπει να υπάρξει μέριμνα και υποδομές από τους δήμους για την απεξάρτηση των πολιτών από τα αυτοκίνητα τους. Και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας πέρα από την ενημέρωση των πολιτών. Να δώσει στους δήμους τα εργαλεία εκείνα ώστε να βρουν τους κατάλληλους μεταφορικούς συνδυασμούς αφού η κάθε πόλη έχει τις ιδιαιτερότητες της και διαφορετικές ανάγκες.

Στην Ελλάδα το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο εθνικός συντονιστής που ενθαρρύνει και υποστηρίζει τις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ κ. Κωστής Μουσουρούλης ανέφερε σχετικά. « Ενθαρρύνουμε τους Δήμους όλης της χώρας να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα. Το ΥΠΑΠΕΝ παρέχει το απαραίτητο πλαίσιο, αλλά και υποστηρικτικό υλικό για να αναπτυχθεί ένα ευρύ δίκτυο ευαισθητοποίησης των πολιτών. Είναι στο χέρι όλων μας η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας μετακίνησης στις πόλεις μας και η αναζήτηση των βέλτιστων, οικολογικών και πιο οικονομικών συνδυασμών αστικής κινητικότητας».

Ακολουθεί το video που ετοίμασε το ΥΠΑΠΕΝ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.