Περιβαλλον

Οι Πελεκάνοι μας ενώνουν

Σχεδιασμός μέτρων προστασίας για τη διατήρηση τους στη χώρα μας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
103805-206156.jpg

Από το Δέλτα του Έβρου μέχρι τις Εκβολές του Αχέροντα και τη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών ένωσαν τις δυνάμεις τους και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών για την απογραφή των πελεκάνων που χρησιμοποιούν τους υγροτόπους της Ελλάδας για την αναπαραγωγή τους. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και περιβαλλοντικές οργανώσεις της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας αφού οι Πρέσπες μοιράζονται μεταξύ και των τριών χωρών. 

Η δράση αυτή πραγματοποιείται με επιτυχία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και εστιάζει στην απογραφή δύο ειδών πελεκάνων. Του παγκοσμίως απειλούμενου Αργυροπελεκάνου και του Ροδοπελεκάνου. Συνολικά καταγράφηκαν 4.000 Αργυροπελεκάνοι σε 24 υγροτόπους και 1.000 Ροδοπελεκάνοι σε 11 υγροτόπους. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία χρόνια που γίνεται η απογραφή ο αριθμός των Αργυροπελεκάνων παραμένει σταθερός με κάποιες μικρές διακυμάνσεις, ενώ για τους Ροδοπελεκάνους καταγράφηκε σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός. Η αύξηση αυτή βέβαια, όπως επισημαίνουν οι δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχετίζεται με το χρόνο διεξαγωγής της καταγραφής, όπου φέτος έγινε λίγο αργότερα και οι Ροδοπελεκάνοι είχαν ολοκληρώσει το μεταναστευτικό τους ταξίδι από την ανατολική υποσαχάρια Αφρική προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Αργυροπελεκάνος που σημειωτέον είναι σπάνιος, διατηρεί στην Ελλάδα πέντε αποικίες με τη μεγαλύτερη στη λίμνη Μικρή Πρέσπα. Η αποικία αυτή αποτελεί όχι απλά τη μεγαλύτερη αποικία του είδους στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το δεύτερο είδος, ο Ροδοπελεκάνος , είναι μεν πολυπληθέστερος και με ευρύτερη κατανομή στον παγκόσμιο χάρτη, όμως επιλέγει τη χώρα μας ως το δυτικότερο σημείο εξάπλωσης του. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι φέτος στην Ελλάδα διατηρούσε μια και μόνο αποικία στη Μικρή Πρέσπα. Φέτος όμως επιβεβαιώθηκε φώλιασμα Ροδοπελεκάνων στον ταμιευτήρα της πρώην λίμνης Κάρλα στη Θεσσαλία. Το γεγονός ότι ο ταμιευτήρας της Κάρλα προσελκύει ολοένα και περισσότερους αριθμούς σπανίων και προστατευόμενων ειδών πουλιών, είναι ενθαρρυντικό για τα έργα αποκατάστασης που πραγματοποιούνται στη λίμνη τα τελευταία 10 χρόνια.

Θετικό επίσης είναι ότι φέτος εκτός από τους συνηθισμένους υγροτόπους όπου αναπαράγονται οι Πελεκάνοι (όπως η Μικρή Πρέσπα, η Κερκίνη, ο Αμβρακικός, το Μεσολόγγι και η Κάρλα) σημαντικός αριθμός Πελεκάνων καταγράφηκε και σε αρκετούς άλλους υγροτόπους. Τα δεδομένα που προέκυψαν από την απογραφή των Πελεκάνων θα βοηθήσουν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στο σχεδιασμό μέτρων προστασίας για τη διατήρηση τους στη χώρα μας, ενώ συγχρόνως θα επισημανθεί και η ανάγκη για την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των υγροτόπων. Τέλος μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι και η συνεργασία τόσο μεταξύ των φορέων στην Ελλάδα όσο και με τις γειτονικές μας χώρες αφού διαφορετικά δεν μπορούμε να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα για το περιβάλλον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.