Καταδίκη για δηλητηρίαση ζώων….στην Ισπανία
Τουλάχιστον 16 απ’ αυτά ήταν προστατευόμενα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση
Τον Δεκέμβριο του 2011 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ισπανίας σε συνεργασία με την Πολιτοφυλακή, εντόπισαν στην περιοχή της Κανταβρίας στην Βόρεια Ισπανία δηλητηριασμένα άγρια ζώα. Τουλάχιστον 16 απ’ αυτά ήταν προστατευόμενα είδη, όπως αρπακτικά πουλιά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ενώ ανάμεσα τους υπήρχαν αλεπούδες καθώς και κατοικίδια όπως σκύλοι και γάτες. Αφού έγιναν τοξικολογικές αναλύσεις στα νεκρά ζώα διαπιστώθηκε ότι δηλητηριάστηκαν από ένα ιδιαίτερα τοξικό εντομοκτόνο, το aldicarb, το οποίο είναι απαγορευμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περαιτέρω έρευνα κατέδειξε ως ύποπτο ένα κάτοικο της περιοχής που ασχολιόταν με αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.
Η αρμόδια Ισπανική Υπηρεσία για την Προστασία της Φύσης κινητοποιήθηκε και εξασφάλισε όλα εκείνα τα αποδεικτικά στοιχεία που στοιχειοθετούσαν μια ισχυρή υπόθεση για το δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η Γενική Διεύθυνση Δασών αντικατοπτρίζοντας τη θέληση της Διοίκησης για την καταπολέμηση της παρανομίας. Στην Ελλάδα θα είχαμε κολλήσει στις συναρμοδιότητες.
Το δικαστήριο καταδίκασε το δράστη σε δύο χρόνια φυλάκιση, σε δύο χρόνια αποκλεισμό από οποιαδήποτε κτηνοτροφική και γεωργική δραστηριότητα και σε αφαίρεση για τέσσερα χρόνια της κυνηγετικής του άδειας. Το δικαστήριο δεν έμμεινε όμως μόνο εκεί. Του επέβαλε πρόστιμο γύρω στα 130.000 ευρώ και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την παρακολούθηση του τοπικού πληθυσμού του Ψαλιδιάρη, ενός αρπακτικού πουλιού που τρέφεται και από νεκρά ζώα όπως και το Όρνιο, αφού ανάμεσα στα νεκρά ζώα υπήρχαν και 11 Ψαλιδιάρηδες.
Αντίστοιχο περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης άγριας ζωής υπήρξε και στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2012. Δυστυχώς όμως δεν ήταν ανάλογη και η αντίδραση της Πολιτείας. Τότε στα Στενά του Νέστου είχαν βρεθεί δηλητηριασμένα 15 ζευγάρια Όρνια και είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της μεγαλύτερης εναπομείνασας αποικίας τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και 2 ζευγάρια Χρυσαετών που αποτελούσαν και τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό.
Για αυτό το περιστατικό στο Νέστο, η Ελλάδα κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες έλαμψαν δια της απουσίας τους. Αυτό το χρόνιο πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων στην Ελλάδα, όπου οι Υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους έχει σαν αποτέλεσμα τα δηλητηριασμένα ζώα και οι φόλες να παραμένουν στην ύπαιθρο δρώντας ως τοξικές βόμβες. Τα δηλητηριασμένα δολώματα αποτελούν την κύρια αιτία κατάρρευσης του πληθυσμού των γυπών στην Ελλάδα, παρότι είναι είδος προστατευόμενο τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και την εθνική νομοθεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας οι περισσότερες αποικίες Όρνιων στην Ηπειρωτική χώρα έχουν εγκαταλειφθεί. Ο Γυπαετός συναντάται πλέον μόνο στην Κρήτη και οι Μαυρογύπες μόνο στο δάσος της Δαδιάς ενώ ο Ασπροπάρης, ο μοναδικός αποδημητικός γύπας, βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης με λιγότερα από 12 ζευγάρια.
Όπως θα μας πει η Κωνσταντίνα Ντεμίρη από την Ορνιθολογική «η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της αδράνειας. Ήδη υπάρχουν πετυχημένα παραδείγματα τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να δράσουν άμεσα λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της σπάνιας βιοποικιλότητας της χώρας μας και την προστασία της δημόσιας υγείας, από τα συχνά απαγορευμένα και άκρως τοξικά δηλητήρια που χρησιμοποιούνται για τις φόλες» .
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.