- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το εμβληματικό «Αιολικό» του Takis κοσμεί το κέντρο της Αθήνας
Το έργο του διεθνούς φήμης γλύπτη τοποθετήθηκε στη συμβολή Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου
Αθήνα: Το εμβληματικό «Αιολικό» του Takis κοσμεί το κέντρο της πόλης τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή του - H σύγχρονη κινητική τέχνη στον δημόσιο χώρο.
Το έργο «Αιολικό», ένα έργο που αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τη διαχρονική σχέση της τέχνης με την κίνηση, την ενέργεια και το αστικό τοπίο, το οποίο δημιούργησε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Takis το 1989, κοσμεί πλέον ένα από τα πιο κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας. Πρόκειται για μια ιδέα του Χρύσανθου Πανά και γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια. Τώρα, αυτή η πρωτοβουλία γίνεται πραγματικότητα με την τοποθέτηση του γλυπτού του Takis στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, δημιουργώντας έναν σύγχρονο πολιτιστικό περίπατο και έναν ζωντανό καλλιτεχνικό διάλογο. Ο διάλογος αυτός ενισχύεται ουσιαστικά και από τα τρία «Σινιάλα» του Takis που εκτίθενται παράλληλα στο Foyer του Θεάτρου Παλλάς, συνδέοντας τον δημόσιο χώρο με την πολιτιστική σκηνή της πόλης.
Το «Αιολικό» του Takis στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του διακεκριμένου Έλληνα καλλιτέχνη, ο Όμιλος Πανά σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis και τον Δήμο Αθηναίων, το τοποθέτησε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Το έργο θα παραμείνει εκεί για έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης.
Πρόκειται για στήλη μεταλλικής κατασκευής από σίδηρο και αλουμίνιο, ύψους 4,35 μέτρων με έκδηλα στοιχεία από τις κυριότερες επιρροές που δέχτηκε ο καλλιτέχνης, την αιολική ενέργεια, τη φύση και την κίνηση. Το έργο δημιουργεί μια μορφή σινιάλων, που κινούνται με το φύσημα του αέρα. Χαρακτηριστικό για την πρωτοπορία του, αποτελεί ένα ιδιαίτερο δείγμα δυναμικής και σύγχρονης διάστασης της ελληνικής γλυπτικής.
«Θέλουμε ο δημόσιος χώρος να είναι σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη τέχνη», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και πρόσθεσε: «Η τοποθέτηση του έργου αποτελεί μια εμβληματική στιγμή για την Αθήνα, καθώς φέρνει σε άμεση επαφή τους κατοίκους και τους επισκέπτες, με τη δυναμική και σύγχρονη διάσταση της ελληνικής γλυπτικής και κινητικής τέχνης, τιμώντας την κληρονομιά ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς».
Λίγα λόγια για τον Takis
Ο Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός παγκοσμίως ως Takis, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής. Πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης, ξεδίπλωσε το ταλέντο του μετά το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και επιβλήθηκε προσφέροντας μια διαφορετική προσέγγιση της κινητικής τέχνης. Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως, κατάφερε να δημιουργήσει μια άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη και τις επιστήμες, συνδυάζοντας στοιχεία της φύσης και της φυσικής στη γλυπτική του.
Παρά το γεγονός ότι είναι αναγνωρισμένος για τα κινητικά γλυπτά του, πρωτοπόρησε και στη δημιουργία σκηνικών, στη μουσική επιμέλεια θεατρικών παραστάσεων και performances. Συνολικά, καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Takis διερεύνησε τα όρια και τα σημεία τομής της καλλιτεχνικής και επιστημονικής αντίληψης, καθώς και της μουσικής, των ήχων και ιδιαίτερα των εικόνων που βρίσκονται σε κίνηση. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 9 Αυγούστου 2019.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tο βράδυ της 31ης Μαΐου στην παραλία του Γαλατά
Την Τετάρτη 27 Μαΐου, από τις 19:30 δίνουμε ραντεβού στην Πλατεία Δεξαμενής
Στα ράφια του θα βρεις εκατοντάδες ποικιλίες τσαγιού από κάθε γωνιά του κόσμου
Ένα πολυσυλλεκτικό πολιτιστικό σημείο στην πιο πολυσυζητημένη γειτονιά της πόλης
Το κινηματογραφικό πρόγραμμα ξεκινά 29 Μαΐου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Tilda Swinton - Ongoing»
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Αγκαλιά με ένα δέντρο συνυπάρχω»
16 ερωτήσεις για να τεστάρεις τις γνώσεις σου
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στους αθηναϊκούς δρόμους λίγα αυτοκίνητα, σποραδικά φώτα κι όμως, στο δυτικό άκρο της πόλης, δίπλα στη θάλασσα, υπάρχει ένας άλλος κόσμος που μόλις ξυπνά
Υπαίθριες πίστες χορού σε πλατείες, ξεναγήσεις σε ιστορικές γειτονιές, περφόρμανς και γλέντι μέχρι το πρωί
Νέο business και transport hub
Το Mavili Beach επιστρέφει από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, προσφέροντας την πιο ανέμελη rooftop εμπειρία στο κέντρο της Αθήνας
Άθληση και ευεξία για παιδιά, ενήλικες και ΑμεΑ σε Εθνικό Κήπο, Ακαδημία Πλάτωνος, Προμπονά και Άλσος Χωροφυλακής
Η γλυκιά εμπειρία της πόλης ολοκληρώνεται στο The Ellinikon Experience Park, στις 14 Ιουνίου
Μια συναυλία γεμάτη ρυθμό, ενέργεια και δημιουργικό αυτοσχεδιασμό
Mπάσκετ, ψυχαγωγία, θρύλοι της EuroLeague και αποκλειστικές fan εμπειρίες
Και φάγαμε και ήπιαμε και το πιο ζωντανό spot του φεστιβάλ βρήκαμε, είχαμε πρόγραμμα
Το ωράριο, η διαδικασία των εγγραφών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά
Η σχέση του δημοσίου φωτισμού με την ασφάλεια, τα τροχαία και την καθημερινότητα των πολιτών - Τι λένε οι υπεύθυνοι του Δήμου Αθηναίων
Με δωρεάν δράσεις για παιδιά, οικογένειες και επιλεγμένους κοινωνικούς φορείς
Σε μια περιοχή όπου λειτουργούν περίπου 2.210 σηματοδοτούμενοι κόμβοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.