Δήμος Αθηναίων: Έρχεται πακέτο κανόνων για τα ηλεκτρικά πατίνια
Συνάντηση του δημάρχου με τους εκπροσώπους των εταιρειών ενοικίασης
Δήμος Αθηναίων: Kανόνες για τα ηλεκτρικά πατίνια
Στη δημιουργία κανόνων γύρω από την κυκλοφορία των πατινιών μέσα στην πόλη προχωρά ο δήμος Αθηναίων, όπως είχε προαναγγείλει στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο χάος που επικρατεί. Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της νέας Κανονιστικής Απόφασης του δήμου για τα ΕΠΗΟ (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα) και τα επινοικιαζόμενα/διαμοιραζόμενα οχήματα μικροκινητικότητας, συναντήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο με εκπροσώπους των τεσσάρων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ρύθμιση της κυκλοφορίας των πατινιών στους δρόμους του δήμου Αθηναίων καθώς παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα με την εναπόθεσή τους σε διάφορους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους. Τόνισε ότι είναι υπέρ της μικροκινητικότητας ως μέσου βιώσιμης αστικής μετακίνησης, ωστόσο απαιτείται τάξη κι ένα σοβαρό πλαίσιο λειτουργίας που θα σέβεται τον δημόσιο χώρο.
Από τη συνάντηση, προέκυψαν κάποια βασικά σημεία συμφωνίας, που είναι τα εξής:
1. Ανταλλαγή δεδομένων: Οι εταιρείες θα παρέχουν αναλυτικά στοιχεία για τον στόλο τους, καθώς και λοιπά δεδομένα κίνησης και στάθμευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα, υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν πάνω από 4.000 πατίνια στην Αθήνα.
2. Καθορισμός θέσεων στάθμευσης: Παρουσιάστηκαν καταρχήν 70 οριοθετημένα σημεία στάθμευσης για την αποσυμφόρηση των πεζοδρομίων και των κοινόχρηστων χώρων, τα οποία θα προκύψουν έπειτα από διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών, με επανεξέταση επιπλέον σημείων έπειτα από συλλογή δεδομένων σε επόμενο στάδιο.
3. Τεχνικοί περιορισμοί: Οι εταιρείες επιβεβαίωσαν ότι διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να επιβληθούν συγκεκριμένα όρια ταχύτητας και να καθοριστούν ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς και τη δυνατότητα ρύθμισης χρέωσης χρηστών λόγω αντικανονικής συμπεριφοράς.
4. Ταυτοποίηση & Έλεγχος: Κάθε πατίνι φέρει μοναδικό σειριακό αριθμό, συνεπώς θα μπορεί να είναι εφικτός ο έλεγχος και η επιβολή προστίμων.
5. Αποζημίωση για χρήση δημόσιου χώρου: Προβλέπεται η θέσπιση ανταλλάγματος για τον χώρο που καταλαμβάνουν τα οχήματα στις υποδομές της πόλης.
Η Δημοτική Αστυνομία επιβεβαίωσε αύξηση των παραβάσεων, που σχετίζονται με ΕΠΗΟ. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος τον Μάρτιο καταγράφηκαν 88 σχετικές παραβάσεις, ενώ τον Απρίλιο ανήλθαν σε 197.
«Το τελευταίο διάστημα η όχληση είναι τρομακτική. Πατίνια σε ράμπες, σε οδεύσεις τυφλών, στη μέση του δρόμου. Βλέπω καθημερινά δεκάδες τέτοια περιστατικά. Δεν θέλουμε να κυνηγάμε τα πατίνια, θέλουμε να οργανώσουμε την κυκλοφορία τους στην πόλη», τόνισε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε κανόνες στην κυκλοφορία τους. Η μικροκινητικότητα πρέπει να προχωρήσει σωστά, με κανόνες και με σεβασμό στον δημόσιο χώρο. Γι' αυτό έχουμε ετοιμάσει ένα νέο πλαίσιο που περιλαμβάνει 70 οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης, ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας και μείωση της ταχύτητας των πατινιών σε συγκεκριμένους δρόμους. Θέλουμε να ξεκινήσουμε άμεσα την εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου, σε συνεργασία με τις εταιρείες».
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας Μάρω Ευαγγελίδου, ανέφερε: «Πάμε παρέα. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων, καθώς υπάρχει ανάγκη για καλύτερη χωροθέτηση και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση. Σε άλλες χώρες, για παράδειγμα, εφαρμόζεται χρέωση μέχρι το πατίνι να τοποθετηθεί στη σωστή θέση. Οι κανόνες έχουν μελετηθεί από τους τεχνικούς μας και ο ακριβέστερος προσδιορισμός τους θα προκύψει μέσα από τη δική σας συμβολή και τη δική μας περαιτέρω εμβάθυνση».
Στη συνάντηση μετείχαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Δημοσίων Κοινοχρήστων Χώρων Θωμάς Γεωργιάδης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αστυνομίας, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως και Περιβάλλοντος και στελέχη του τμήματος Βιώσιμης Κινητικότητας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς δημιούργησε τον κόσμο του «Protergia Magic Lights», το λαμπερό μονοπάτι στο χριστουγεννιάτικο χωριό
Ραντεβού στο κέντρο της πόλης, με μουσική και πολλές εκπλήξεις
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Ζωντανή εκπομπή με την Επιστήμη Μπινάζη και τον Διονύση Νοταράκη
Δεν χάνουμε το πιο χαρούμενο, πολύχρωμο, πολυφυλετικό χριστουγεννιάτικο μπαζάρ της πόλης, που διοργανώνουν «Οι φίλοι του Παιδιού» με τη συμμετοχή 35 και πλέον Πρεσβειών
Τι ισχύει και τι θα πρέπει να αλλάξει
Χάρης Δούκας και Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσαν την πλήρη αναβάθμιση του Δημοτικού Γηπέδου στο Μητροπολιτικό Πάρκο
Αλλαγή χρονιάς με την Ελένη Φουρέιρα
Ένα ξενοδοχείο που ζει στον ρυθμό της πόλης και μετατρέπει την τέχνη σε εμπειρία
Αύριο ξεκινούν επίσημα η εορταστικές εκδηλώσεις από τον περιφερειάρχη με ένα συναρπαστικό light show.
Παρουσιαστές της βραδιάς ο Κρατερός Κατσούλης και η Ντόρα Μακρυγιάννη
Ιστορίες της αθηναϊκής ζωής ανθρώπων που κατέληξαν να αποκαλούν την πρωτεύουσα σπίτι τους
Πότε ανοίγει τις πύλες του για μικρούς και μεγάλους
Σήμα εκκίνησης για τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα
Παρουσιαστές της βραδιάς θα είναι ο Κρατερός Κατσούλης και η Ντόρα Μακρυγιάννη
Στις 27 Νοεμβρίου η φωταγώγηση του
Μια περιήγηση στο αγαπημένο τοπόσημο των Εξαρχείων
Ένα forum που έγινε θεσμός, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.