- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
«Θυμάσαι το Γκάζι;»: Ανοιχτό Κάλεσμα για ιστορίες και μνήμες από το παλιό Εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας
Θυμάσαι κάτι από την περιοχή γύρω από αυτό, από τα Πετράλωνα, την Ιερά Οδό, τον Βοτανικό ή το Μεταξουργείο;
Έχεις αναμνήσεις από το Γκάζι και το παλιό εργοστάσιο φωταερίου από την περίοδο που λειτουργούσε; Ανοιχτό Κάλεσμα για ιστορίες και μνήμες από το παλιό Εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για ιστορικό, φωτογραφικό ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό από το Εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας και την ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού, γνωστή και ως Γκαζοχώρι.
Έχεις αναμνήσεις από το Γκάζι και το παλιό εργοστάσιο φωταερίου από την περίοδο που λειτουργούσε; Θυμάσαι κάτι από την περιοχή γύρω από αυτό, από τα Πετράλωνα, την Ιερά Οδό, τον Βοτανικό ή το Μεταξουργείο; Εργαζόσουν εσύ, κάποιος συγγενής σου, ή κάποιο άτομο που γνωρίζεις στο εργοστάσιο ή στο δίκτυο του φωταερίου; Έχεις κάποιο ενθύμιο, αντικείμενο ή φωτογραφία που σχετίζεται με τη Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών (Δ.Ε.Φ.Α);
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων καλεί τους κατοίκους της περιοχής Γκαζιού, καθώς και τους παλιούς εργαζόμενους του εργοστασίου φωταερίου στην Αθήνα να συμμετάσχουν στη νέα δράση συλλογής προφορικών μαρτυριών, αντικειμένων, φωτογραφιών και εγγράφων.
Στόχος της πρωτοβουλίας «Θυμάσαι το Γκάζι;» που θα τρέχει για όλο το 2025 είναι ο εμπλουτισμός της συλλογής του Μουσείου, η καταγραφή και η διατήρηση των ιστοριών, των εμπειριών και των προσωπικών αναμνήσεων που συνδέονται με την καθημερινή ζωή και την εργασία στον ιστορικό αυτό χώρο.
Οι μαρτυρίες που θα συγκεντρωθούν καθώς και τα αντικείμενα ή έγγραφα που σχετίζονται με την ιστορία του Γκαζιού, θα συμβάλουν στη ζωντανή ιστορία του Μουσείου, ενισχύοντας την κατανόηση του βιομηχανικού παρελθόντος της πόλης και των κοινωνικών μεταβολών στην περιοχή, ενώ θα φέρουν πιο κοντά τις νέες γενιές με την κατανόηση και τον σεβασμό του παρελθόντος.
Η συμμετοχή στην καταγραφή των προφορικών μαρτυριών, όπως και στη συλλογή ιστορικών τεκμηρίων είναι ελεύθερη, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες. Οι μαρτυρίες, τα αντικείμενα, οι φωτογραφίες ή/ και οι ανατυπώσεις φωτογραφιών και εγγράφων θα αποτελέσουν μέρος του αρχειακού υλικού του Μουσείου και, με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων, μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε εκθέσεις ή άλλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις του μουσείου.
Εάν διαθέτεις πληροφορίες, παλιές φωτογραφίες, έγγραφα, αντικείμενα, ιστορίες, αναμνήσεις ή/και κάθε είδους οπτικοακουστικό υλικό που δίνει στοιχεία για την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας (1862-1984) και τη σχέση του με την περιοχή μέχρι και τη δεκαετία του 1990, επικοινώνησε με τους ανθρώπους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και γίνε κι εσύ «κομμάτι» της ιστορίας!
*Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου δημιουργήθηκε το 2013 για να αναδείξει το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για 120 χρόνια. Αποστολή του είναι η διαφύλαξη, η ερμηνεία και η ανάδειξη του βιομηχανικού συγκροτήματος, αλλά και η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από θέματα βιομηχανικής ιστορίας και νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πρόκειται για μια μουσειακή διαδρομή μέσα στους χώρους του παλιού εργοστασίου με τον σωζόμενο μηχανολογικό εξοπλισμό του. Το Μουσείο φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή συσκευών που λειτουργούσαν με φωταέριο (μετρητές, εστίες, θερμοσίφωνες, φωτιστικά, κ.ά.), εργαλείων, μηχανημάτων και εξοπλισμού εργοστασίου, αρχειακά τεκμήρια από το ίδιο το εργοστάσιο καθώς και πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο open call:
- Τηλεφωνικά στα 2130109325/300 (Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00-17:00)
- Μέσω email στα gasmuseum@athens-technopolis.gr και industrialgasmuseum@gmail.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συνοικία το όνειρο, παράγκες από τσίγκο, χαρτόνια και πέτρες
Οι 25 στιγμές που θα αλλάξουν τον ρυθμό και τη ζωή της πόλης
Είδα ζωντανά την Ιουλία Καραπατάκη στον Σταυρό του Νότου. Και ήταν ονειρεμένα.
Πώς λειτουργεί ο AI Chatbot Agent - Ο νέος ψηφιακός βοηθός των πολιτών
Η ενέργεια συναντά την τέχνη, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον
Όλα τα μπαρ της Αθήνας είναι θεατρόφιλα μια και οι άνθρωποι του θεάτρου πηγαίνουν για ένα-πέντε ποτά, όπως και οι θεατές, μετά την παράσταση. Αλλά λίγα μπαρ βρίσκονται μεσοτοιχία με δύο θέατρα
Θα δοκίμαζες μέλι Πετραλώνων; Οι μελισσοκόμοι Νίκος Χατζηλίας και Μαρίλη Καρρά κάνουν πράξη την αστική μελισσοκομία.
Κινήσαμε για τον Ίμερο, το γνωστό μπαρ του νταλκά στο Πεδίον του Άρεως.
Πρεμιέρα για τις ανέπαφες πληρωμές σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ - Τα οφέλη για τον επιβάτη
Πρεμιέρα για τις ανέπαφες πληρωμές σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ - Τα οφέλη για τον επιβάτη
Μια συζήτηση με τον Δρ συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, μέλος τη Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ
Δούκας: Αναγνωρίζεται η θέση της πόλης μας ως δημοφιλούς προορισμού της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας
Θυμάσαι κάτι από την περιοχή γύρω από αυτό, από τα Πετράλωνα, την Ιερά Οδό, τον Βοτανικό ή το Μεταξουργείο;
Μια πολύ όμορφη ιστορία με πολλούς πρωταγωνιστές
Χιλιάδες επισκέπτες υποδέχτηκαν εκεί τη νέα χρονιά
«Φτάσαμε στην Αθήνα τις 5.000 δενδροφυτεύσεις μέσα στο 2024» σημειώνει ο Χάρης Δούκας
Μοναδικές είναι οι εικόνες που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός από τις χιονοπτώσεις στο λεκανοπέδιο
Με ανάρτηση του στο Facebook, ο Δήμος Αθηναίων, ενημερώνει ότι ο Εθνικός Κήπος θα παραμείνει κλειστός
Ένα μουσικοθεατρικό πολυθέαμα, ενώ ο νυχτερινός ουρανός θα φωτιστεί με εκατοντάδες drones
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.