Life in Athens

Ο Τάκι Τσαν μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα

Βρεθήκαμε με το «Παιδί Θαύμα» στον Λυκαβηττό και μας απάντησε σε 30+1 ερωτήσεις για την πόλη

Ο Τάκι Τσαν απαντά σε 31 ερωτήσεις για την Αθήνα και τη ζωή του στην πόλη.
© Πέτρος Νικόλτσος

Ο Τάκι Τσαν απαντά σε 31 ερωτήσεις για την Αθήνα και τη ζωή του στην πόλη. 

Ρίμα για Χρήμα Tour 2024. Δύο θρύλοι της ελληνικής hip hop σκηνής, δύο αδέρφια, δύο εκπρόσωποι της παλιάς σχολής, γυρνούν όλη την Ελλάδα και την Κύπρο δείχνοντας πώς γινόταν κάποτε και βάζοντας τον κόσμο στο παιχνίδι. Στα πρόσωπα των αδερφών Στραβαλέξη, Taki Tsan και DJ ALX, αντικατοπτρίζεται ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής hip hop σκηνής: Ηχοκρατορία, Ζωντανοί Νεκροί, Τυμβωρύχος, Παιδί Θαύμα και Terror X Crew. Λίγο πριν το ακούραστο δίδυμο, εμφανιστεί στην Αθήνα την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Arch Club Live Stage για να παίξει live όλα τα highlights της δισκογραφίας του, από όλες τις διαφορετικές φάσεις και περιόδους, με special guests τον γιο του Τάκαρου, Niko Tsan, και τον Supreme, και με τον DJ Cutbrawl να ανοίγει τη βραδιά, δώσαμε ραντεβού για καφέ στον Λυκαβηττό. Τάκι Τσαν και DJ ALX έρχονται στην ώρα τους, σχεδόν όλοι σταματούν το «Παιδί Θαύμα» και ρωτούν τι ετοιμάζει ή του λένε ότι ήταν πάντα πολύ εντάξει και γαμώ. Πατέρας ξανά, ο Τάκι Τσαν, αυτή την περίοδο τρέχει επίσης το πρώτο hip hop reality show στην Ελλάδα, το “The Taki Tsan Show”, όπου δείχνει πώς είναι η καθημερινότητα ενός άνδρα 44 χρονών, χωρισμένου με τρία παιδιά αλλά και η καθημερινότητα της πολύπλευρης προσωπικότητάς του. Μπαμπάς, τατουατζής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, στιχουργός, συνθέτης, ράπερ, ρεμπέτης και ΖΝ στρατιώτης, ένας άνθρωπος που θέλει να κάνει πολλά στη ζωή του. Πώς έχει ζήσει ο ίδιος την Αθήνα, την πόλη όπου έχει πρωταγωνιστήσει στις ρίμες του;

Ο Τάκι Τσαν απαντά σε 31 ερωτήσεις για την Αθήνα και τη ζωή του στην πόλη.
© Πέτρος Νικόλτσος

Το πρώτο διαμέρισμα που ζήσατε μόνος σας;
Το πρώτο διαμέρισμα που έμεινα μόνος μου ήταν στην ουσία ένα δώμα, το οποίο βρισκόταν επάνω στην ταράτσα του Barcode Tattoo. Εκεί έμεινα για περίπου έξι μήνες.

Η πρώτη σας δουλειά;
Η πρώτη δουλειά που έπιασα ποτέ μου ήταν να μοιράζω φυλλάδια σε ηλικία 13 χρονών για μία πιτσαρία στη στάση «Αττική».

Ποια ήταν η καλύτερη δεκαετία της Αθήνας; Γιατί;
Από αυτά που έχω ζήσει εγώ πιστεύω ότι καλύτερη δεκαετία της Αθήνας ήταν η δεκαετία του 1990, γιατί τότε μπορούσες να έχεις κυριολεκτικά ό,τι πραγματικά ήθελες στη διάθεσή σου.

Μπορείτε να μας προτείνετε δύο μέρη για καλό και φτηνό φαγητό;
Δύο ίσως και περισσότερα καλά μέρη για να βρεις καλό και φθηνό φαγητό είναι στην πλατεία Μάρνης, όπου υπάρχει αυτό το ινδικό που πουλάνε εκεί πέρα.

Ποιο είναι το πιο ποπ αθηναϊκό μνημείο της πόλης και που βρίσκεται;
Πιστεύω ότι το πιο ποπ αθηναϊκό μνημείο της πόλης είναι ο Δρομέας ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το ξενοδοχείο Hilton. Παλιά όμως αυτός ο δρομέας βρισκόταν στην Ομόνοια, όταν έγινε το μετρό της Ομόνοιας τον μετέφεραν εκεί που βρίσκεται σήμερα.

Ποιο είναι το πιο φρικτό άγαλμα της πόλης και γιατί;
Το πιο φρικτό άγαλμα της πόλης δεν είναι ένα αλλά πάρα πολλά και είναι ο ίδιος ο άνθρωπος ο οποίος ενώ μπορεί να κάνει πράγματα, να κινηθεί και να περπατήσει, προτιμάει να μείνει ο ίδιος στάσιμος και να μοιάζει σαν άγαλμα.

Ποιος συγγραφέας έχει περιγράψει καλύτερα το αθηναϊκό πνεύμα;
Δεν γνωρίζω ποιος συγγραφέας έχει περιγράψει καλύτερα το αθηναϊκό πνεύμα αλλά ο καθένας μας γράφει τη δική του ιστορία μέσα από τις κινήσεις του, οπότε έτσι κι εγώ γράφω το δικό μου έργο για το αθηναϊκό πνεύμα.

Ο Τάκι Τσαν απαντά σε 31 ερωτήσεις για την Αθήνα και τη ζωή του στην πόλη.
© Πέτρος Νικόλτσος

Ποιος μουσικός δικαιούται να γράψει το σάουντρακ της πόλης;
Πιστεύω είναι αυτός που ζει καθημερινά τις αγωνίες που ζούμε όλοι μας και δίνει τον δικό του αγώνα μέσα στην πόλη για να καταφέρει να επιβιώσει.

Ένα εστιατόριο που πήγατε και δεν θα ξεχάσετε ποτέ;
Ένα εστιατόριο που πήγα και δεν πρόκειται ποτέ να το ξεχάσω είναι στου Ψυρρή, το «Λινού Σουμπάσης και σία», το οποίο πουλάει τέλειο φαγητό αλλά και ωραία κεριά. Πραγματικά τέλεια εμπειρία.

Μια συναυλία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ;
Στο θέατρο Πέτρας με τους Cypress Hill το 2004 όπου η συναυλία δεν ολοκληρώθηκε γιατί έγινε μπάχαλο και εγώ τότε βρισκόμουν εκεί πέρα με την πρώτη γυναίκα μου η οποία ήταν έγκυος στο πρώτο μας παιδί, τον Νίκο. Προλάβαμε να ξεφύγουμε ίσα-ίσα.

Σε ποιο σινεμά της Αθήνας πηγαίνετε πιο συχνά; Γιατί;
Η αλήθεια είναι ότι έχω να πάω αρκετό καιρό στο σινεμά όμως προτιμάω να βρίσκω αίθουσες οι οποίες δεν έχουν πάρα πολύ κόσμο και παίζουν συνήθως μία ή δύο ταινίες. Έχω να πάω να δω ταινία στο σινεμά πάνω από έναν χρόνο και πραγματικά λυπάμαι που το λέω αυτό αλλά η ζωή έτσι μου τα έχει φέρει που πρέπει να δώσω την προσοχή μου σε άλλα πράγματα αυτόν τον καιρό.

Πού δώσατε το πρώτο σας ραντεβού; 
Στον σταθμό «Νέα Ιωνία».

Ο Τάκι Τσαν απαντά σε 31 ερωτήσεις για την Αθήνα και τη ζωή του στην πόλη.
© Πέτρος Νικόλτσος

Ποιο το καλύτερο μέρος της πόλης για να βάλεις τα κλάματα;
Το καλύτερο μέρος της Αθήνας για να βάλεις τα κλάματα είναι πάνω πάνω στην Ακρόπολη γιατί μπορείς να πέσεις κι από κάτω άμα θες.

Μπορείτε να θυμηθείτε πού μεθύσατε για πρώτη φορά;
Θυμάμαι ότι πρώτη φορά που μέθυσα ήτανε σ’ ένα πάρτι που γινότανε στο φροντιστήριο Αγγλικών του αδερφού μου, DJ ALX, όπου είχαν φέρει μπίρες. Εκεί ήταν η πρώτη φορά που βρήκα μπροστά μου μπίρες.

Μία «μόνο στην Αθήνα» ιστορία που σας έχει συμβεί;
Μια φορά θυμάμαι στην Αθήνα είχα βρει έναν παπατζή και του είχα πει αν μπορεί να μου διδάξει την τέχνη και να του έδινα 50 € και αυτός με έδιωξε.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αθηναϊκός σας φόβος;
Ο μεγαλύτερος μου φόβος για την Αθήνα είναι να μην πέσει κάποια βόμβα στην Ακρόπολη.

Πότε και που νοιώσατε πραγματικά ευτυχισμένος;
Νιώθω ευτυχισμένος όταν είμαι κοντά σε ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπάνε, ειδικά τα παιδιά μου.

Ο Τάκι Τσαν απαντά σε 31 ερωτήσεις για την Αθήνα και τη ζωή του στην πόλη.
© Πέτρος Νικόλτσος

Τι κάνει κάποιον Αθηναίο;
Πιστεύω ότι όποιος δουλεύει και λειτουργεί μέσα στην Αθήνα είναι σχεδόν Αθηναίος. Τώρα άμα έχει γεννηθεί στην Αθήνα είναι δύο φορές Αθηναίος.

Ποιο είναι το χειρότερο είδος Αθηναίου;
Εκείνοι που ασχολούνται με τους άλλους στην Αθήνα. Έχουμε τόσες πολλές δουλειές που δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με τους άλλους.

Και ποιο είναι το χειρότερο είδος γείτονα;
Όλοι είμαστε εν δυνάμει χειρότεροι γείτονες για τους γείτονές μας αλλά πραγματικά αν δεν καταλάβεις τον γείτονά σου τότε είσαι ο κακός γείτονας.

Ποια 4 βασικά tips θα δίνατε για την πόλη σε έναν ξένο;
Από δω η Ακρόπολη, από δω το Μοναστηράκι, από δω το Θησείο κι από κει η Πλάκα.

Αν γινόσασταν δήμαρχος για μια μέρα τι θα καταργούσατε πρώτο;
Θα καταργούσα όλα τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να ήταν όλα δωρεάν.

Το καλύτερο σύνθημα που έχετε δει σε αθηναϊκό τοίχο;
Το πιο ωραίο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο είναι «Το λαϊφστάιλ είναι μαγικό από μηδενικό σε κάνει νούμερο».

Αγαπημένος σας φούρνος;
Είναι ο φούρνος της γιαγιάς μου, έχει πάντα ωραία φρέσκα πράγματα.

Σε ποιους ανθρώπους στη γειτονιά σας λέτε πιο συχνά καλημέρα;
Στη γειτονιά μου λέω καλημέρα σε πάρα πολύ κόσμο, από την κυρία Γιάννα μέχρι και τον κυρ Φώτη, όμως εμένα με χαιρετάει ο κόσμος όπου και να βρεθώ και με ξέρουν με το μικρό μου όνομα. Ε τους λέω και εγώ «γεια».

Ποιο ήταν το καλύτερο club που είχε ποτέ η Αθήνα;
Δεν ξέρω ποιο είναι το καλύτερο club που είχε ποτέ η Αθήνα αλλά εγώ παλιά πήγαινα σε ένα που λεγότανε «Noise». Ήταν πολύ ωραία.

Μπορείτε να μας συστήσετε το καλύτερο περίπτερο της πόλης και γιατί;
Είναι αυτό που πας και λες και μια καλημέρα με τον άνθρωπο εκεί …. Μερικές φορές ένα «καλημέρα» το χρειαζόμαστε όλοι μας.

Ο Τάκι Τσαν απαντά σε 31 ερωτήσεις για την Αθήνα και τη ζωή του στην πόλη.
© Πέτρος Νικόλτσος

Ποιος σκηνοθέτης θα θέλατε να γυρίσει μία ταινία για την Αθήνα;
Θα ήθελα να δω μια ταινία για την Αθήνα από τον Φωκίωνα Μπόγρη. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος του!

Πού θα πίνατε ένα καπουτσίνο φρέντο με την Cardi B;
Θα ερχόμασταν μάλλον εδώ πάνω στον Λυκαβηττό, να βλέπαμε τη θέα με τη θεά!

Αν έπρεπε να ταΐσετε σουβλάκια τον DJ Premier που θα τον πηγαίνατε;
Πιστεύω θα εκτιμούσε πολύ το πακιστανικό στη Βάθης…. Δεν θυμάμαι το όνομα … 4-5 εκεί, όλα πολύ καλά.

Πώς φαντάζεστε την Αθήνα σε 50 χρόνια;
Αν όλα πάνε καλά πιστεύω η Αθήνα σε 50 χρόνια θα είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου όπως είναι εδώ και χιλιάδες χρόνια… η Αθήνα μας είναι το κέντρο της κουλτούρας μας κι από δω βγαίνουν μυαλά που αλλάζουν και διαμορφώνουν τον κόσμο μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ