Life in Athens

CardFest: Το 1ο Eλληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στο φανταστικό κόσμο των TCG's έρχεται στην Αθήνα

Μιλήσαμε με τον διοργανωτή Ερρίκο Μπεκ για το 1ο Eλληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στον κόσμο των Trading Card Games

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Card Fest

CardFest: Ο Ερρίκος Μπεκ, διοργανητής του φεστιβάλ, μιλάει για το 1ο Eλληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στον κόσμο των Trading Card Games 

Ξεκίνησε να παίζει Yu-Gi-Oh! το 2007, όταν ήταν δέκα ετών στην Κάισσα Βικτώριας. Του άρεσε ο ανταγωνισμός και σταδιακά όσο μάθαινε το παιχνίδι που γεννήθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1999 από την Konami, ήθελε να συμμετέχει σε περισσότερες διοργανώσεις και να διεκδικεί καλύτερες επιδόσεις. Η αγαπημένη του κάρτα είναι η Denko Sekka (Yugioh) καθώς με αυτήν κέρδισε το πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2015 του Yu-Gi-Oh! (σήμερα συνεχίζει να εξελίσσεται με νέες κάρτες και κανόνες), ενώ όποιος ασχολείται επίσημα με τον κόσμο των καρτών στην Ελλάδα γνωρίζει το όνομά του. Πέρα από το ότι πλέον είναι διοργανωτής του μεγαλύτερου ελληνικού Yu-Gi-Oh! τουρνουά του Athens Collectibles, που άνοιξε τις πόρτες του το 2022 και πλέον φιλοξενεί πάνω από 200 παίκτες στις εβδομαδιαίες του διοργανώσεις (καθημερινά, εκτός Πέμπτης, γίνονται τουρνουά Pokemon, Yugioh, One Piece κ.ά) φέτος για πρώτη φορά διοργανώνει το CardFest, το 1ο δωρεάν ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στο φανταστικό κόσμο των Trading Card Games (TCG's) που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Απριλίου στην αίθουσα A του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου.

Card Fest

CardFest, το 1ο Eλληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στο φανταστικό κόσμο των Trading Card Games 

Στα 17 χρόνια που ασχολείται με το παιχνίδι έχει κάνει βέβαια αρκετά διαλλείματα λόγω σπουδών και προσωπικών στόχων, αλλά έχει σημειώσει 23 εμφανίσεις στα knock out ευρωπαϊκών, πανελληνίων διοργανώσεων και γενικότερα τουρνουά σε όλο τον κόσμο. Το 2018 σε ένα τέτοιο τουρνουά, μετά από μια καλή εμφάνιση που είχε βγει πέμπτος στα 2.500 άτομα, κέρδισε κάποια δώρα τα οποία πούλησε ώστε να λάβει χρηματικό ποσό και να ξεκίνησε να ασχολείται με τον εμπορικό κόσμο των card games. Έχοντας την εμπειρία πλέον, το 2018 άρχισε να ασχολείται πιο εντατικά με τα νέα της αγοράς και το 2021 άνοιξε την επιχείρηση του (Athens Collectibles) από το γραφείο του σπιτιού του, που μέσα σε λίγους μήνες γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και μεταφέρθηκε σε νέο χώρο. Μεταξύ άλλων, διοργάνωσε τον Απρίλιο του 2023 στο President Hotel – το μεγαλύτερο τουρνουά που έχει γίνει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής με 248 συμμετοχές. «Είχα συνειδητοποιήσει την ανάγκη του κόσμου για μεγαλύτερες διοργανώσεις στη χώρα μας και έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι μεγαλύτερο φέτος όπου θα μπορούν να συμμετέχουν περισσότερες κοινότητες card games, περισσότερα μαγαζιά και να έρθουν άτομα από Ελλάδα και Ευρώπη για να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια», λέει χαρούμενος.

Βλέποντας την ανάγκη των παικτών για μεγαλύτερες διοργανώσεις και ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει για πρώτη φορά ένα φεστιβάλ τέτοιου επιπέδου στη χώρα μας, που θα φιλοξενήσει πάνω από 15 διοργανώσεις των πιο γνωστών TCG's, με δώρα που ξεπερνούν τα 10.000€ (σε μορφή προϊόντων). Βασικός πυλώνας του CardFest είναι τα τουρνουά. Με το One Piece TCG να ξεχωρίζει ως Main Event του Σαββάτου και το Yugioh Greek Open να αποτελεί το Main Event της Κυριακής. «Pokemon, Yu gi oh!, One Piece, Flesh and blood Lorcana, Magic the gathering, για όλα τα παιχνίδια –εκτός από το Flesh and blood– θα υπάρχουν διοργανώσεις και τις δύο μέρες. Την Κυριακή το main event θα είναι το Yu gi Oh!. Πρόκειται για το Greek open που θα συμβεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά και θα οδηγήσει στα ευρωπαϊκά τουρνουά της Konami. Συγκεκριμένα, για κάθε οκτώ παίκτες που έρχονται, ένας παίκτης βάσει κατάταξης περνάει στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει το καλοκαίρι στο Βερολίνο. Θα υπάρχει live stream που θα το δείχνει στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, θα γίνεται σχολιασμός και ο πρώτος θα κερδίσει το μεγάλο τρόπαιο». Επίσης, θα παρευρεθούν εκπαιδευμένα άτομα ώστε να διδάξουν τα card games σε παιδιά ή μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που θέλουν να αποκτήσουν επαφή στα ειδικά διαμορφωμένα demo stations, αλλά και διάσημοι influencers/youtubers που δραστηριοποιούνται στον χώρο των card games.

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ήταν πολλές και δεν τις περίμενε, παρά την εμπειρία του. «Είναι αρκετά δύσκολο να προσεγγίσουμε άλλα μαγαζιά και χορηγούς, ωστόσο η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή και το feeback θετικό. Περιμένουμε πάνω από 1.500 παίκτες να λάβουν μέρος στις διοργανώσεις. Θα έχουμε χώρο για 750 ταυτόχρονους παίκτες οπότε περιμένουμε 1.400 περίπου και με τα extra event υπολογίζουμε 1.600 παίκτες. Αν λάβουμε υπόψιν μας και τα activities, μπορούμε να πούμε κοντά στα 2.000 άτομα – στόχος εφικτός για φέτος. Οι φαν μας είναι χαρούμενοι για την ενέργεια αυτή, τα social media μας πάνε πολύ καλά, το κλίμα είναι θετικό».

Aπό το ευρωπαϊκό τουρνουά στο Λονδίνο.
Aπό το ευρωπαϊκό τουρνουά Yu-Gi-Oh! στο Λονδίνο.

Αναρωτιέμαι τι πιστεύεις ότι βοήθησε σε όλο αυτό το κομμάτι των IP's και σήμερα η κοινότητα συμμετέχει ενεργά και στην Ελλάδα; «Έχει βοηθήσει αρχικά η ένταξη νέων παιχνιδιών, όπως το Οne Piece, που συνέπεσε και με την προσπάθεια του Netflix. Συγκεκριμένα, το live action και το instruction που θα κάνουν στο anime και θα προβάλλεται στην πλατφόρμα. Επίσης, το γεγονός ότι δίνει τρομερά δώρα σε κάρτες σε Ευρώπη και Αμερική με τεράστια αξία. Το Lorcana της Disney έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητό από την άλλη, και για τους χαρακτήρες του όπως η Σταχτοπούτα, ο Μίκυ Mάους, η Frozen κ.ά. Είναι όλα μεγάλα brands και βλέπουμε μια τάση ειδικά τα άτομα που κάποτε ήταν μικρά και έβλεπαν το anime, τώρα που έχουν το δικό τους εισόδημα να αγοράζουν όλο και πιο συχνά κάρτες. Έχει ανέβει και η αγορά των παικτικών καρτών και των συλλεκτικών».

Παιχνίδι Yu-Gi-Oh!
© Unsplash

Ανά διαστήματα τα παιχνίδια κάνουν βέβαια μεταλλάξεις ή υιοθετούν νέες στρατηγικές που οδηγούν σε αλλαγές της πολυτιμότητας των καρτών ώστε να μη βαριούνται οι παίκτες, ενώ κρατούν τη βιωσιμότητα του παιχνιδιού. «Θέλουμε να καθιερώσουμε το Card fest, να προσθέσουμε του χρόνου και κάποια άλλα card games, όπως το Star wars, το Digimon κ.ά τα οποία φέτος λόγω χώρου δεν μπόρεσαν να φιλοξενηθούν. Το φεστιβάλ θα δώσει νέα πνοή στο community και κίνητρο σε άτομα που σταμάτησαν να παίζουν ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου ή οι card gamers να κινηθούν πιο ανταγωνιστικά».

Για περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

* Η ΑΤΗΕΝS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ