Life in Athens

Μια φορά τον χρόνο στο Μεταξουργείο, θα αγκαλιαζόμαστε όλοι μαζί 

Φωτογραφίες από την αθηναϊκή εκδοχή του Καρναβαλιού στην παλιά συνοικία της πόλης

Πηνελόπη Μασούρη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μετρώντας τις μέρες για τη Σαρακοστή, η Αθήνα ντύνεται για να γιορτάσει τις αποκριές. Λίγες μέρες μετά από την «Κηδεία» του, το Μεταξουργείο ανασταίνεται σαν δεύτερη Περσεφόνη για καρναβαλίσει. Η συμμετοχή του στο αθηναϊκό καρναβάλι είναι μια εκδοχή με υπογραφή. Πρώτον, διαθέτει την πιο ιδιαίτερη παγανιστική ατμόσφαιρα. Διαθέτει δεύτερον χιλιάδες επισκέπτες, παιδιά και μεγάλους κι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ηχηρές ντουντούκες, καραμούζες, πίπιζες, νταούλια και τους πιο ενθουσιώδεις θαμώνες που σκορπούν το συλλεκτικό τους χαμόγελο σε όποιον θελήσει να τους φωτογραφίσει, τρίτον ανάγεται στο άπειρον, έχει όλα αυτά που προέρχονται από το τίποτα.

Καρναβάλι στο Μεταξουργείο 2024

Πρόκειται για ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι με τα κονφετί να ρέουν δίπλα στο αλκοόλ, τις στολές δια χειρός των πολιτών, νέων στο πνεύμα και στο κατεξοχήν βαμμένο κορμί που ντύνουν μπιμπικιασμένα μάλλινα ή ξεχειλωμένα ραγιον, πολύχρωμες χάντρες, όλα με έναν αέρα που ευωδιάζει λιχουδιές μπάρμπεκιου, κοινώς λεχθέντων σουβλάκια δίπλα σε πολύχρωμα κουτάκια μπύρας, αυτοσχέδια props, μπουλούκια με σάτυρους που διαθέτουν τρέλα με τις οκάδες. Όσοι πήγαν μια φορά, πάνε κάθε χρόνο, γιατί τους γίνεται must. Όχι ότι έχει τίποτα φανφάρες, παρελάσεις και άρματα, αλλά είναι η έκδοση του φαινομενικά χύμα με τις πιο ευφάνταστες αυτοσχέδιες πολύχρωμες ενδυμασίες όπου συντελείται το πιο αγαπησιάρικο απρόσκοπτο γλέντι, που δεν του λείπουν οι τυμπανοκρουσίες, ικανές να ξεσηκώσουν και τον ίδιο τον Διόνυσο να έρθει απο το αρχαίο του θέατρο απέναντι στη Πνύκα, για να σύρει τον χορό στους δρόμους και τα στενά κάτω από την πλατεία Αυδή-Δουρούτη.

Φυσικά και δεν έχει σχέση με του Ρίο, της Νέας Ορλεάνης ή της Βενετίας, αλλά έχει τη δική του μοναδική ταυτότητα, καθόλου απρόσωπη αλλά λατρεμένη για ένα μεγάλο κοινό. Είναι η δική μας αποκριάτικη γιορτή της Αθήνας, με τον ξεχωριστό χαρακτήρα, κάτι σαν εθνική εορτή σε σύνορο περιορισμένο, με συνεχή επιφωνήματα, εκρήξεις κομφετί, χορό, μόνον καλές δονήσεις και χαμογελαστά φανταχτερά πρόσωπα.

Κι ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας προσκαλεί τον κόσμο να διασκεδάσει, οι κάτω γειτονιές αναβιώνουν την παραδοσιακή συνήθεια της μεγάλης γιορτής της χαράς στην πιο παλιά συνοικία της πόλης, μπλέκοντας την ανθρώπινη ενέργεια των κατοίκων της πόλης της φιλοσοφίας με την ενέργεια που άφησαν οι πρόγονοί τους τους προηγούμενους αιώνες, δημιουργώντας έτσι τις αναμνήσεις που θα μείνουν για τους μεταγενέστερους. Ούτως η άλλως η ζωή είναι μικρή, αλλά όλοι μαζί την κάνουμε μεγάλη και σπουδαία.